menüü

Ühest tagasihoidlikust turniirist

Võitsin hiljuti Kuressaares turniiri. Võin nüüd aasta aega uhkelt kanda Saaremaa malekuninganna kõlavat tiitlit. Õhtul koju Tallinna jõudes postitasin kohe edevalt selle kohta uudise koos piltidega Facebook`i lehele, sain küllaldaselt laikisid ja õnnitlusi. Võiksin ju rahul olla, eriti oma kõrget iga arvestades. Aga midagi jääb kripeldama. Kes mu postitust tähelepanelikumalt luges, võis märgata, et polnud öeldud osavõtjate arvu. Ma ei tahtnud tunnistada , et osavõtjaid oli vabariikliku turniiri jaoks liiga vähe – vaid kuus.

Panen siiski siin korralikult kirja, kes kohal olid ja kui palju punkte said. Kolmel päeval mängisime turniirisüsteemis viis vooru. 1.Merike Rõtova, Tallinn 4,5; 2.Milde Burkova, Kuressaare 4; 3.Heda Kruusiauk, Tallinn 2,5; 4.Silvi Pool, Pärnumaa, Tori vald 2; 5.Ülle Rahula, Kuressaare 1,5 ja 6.Aalo Põvvat, Tartu 0,5 punkti.

Alalistest osavõtjatest puudusid seekord mitmesugustel erinevatel põhjustel Tiina Põlendik, Monika Linroos ja Kersti Kõrge. Eks meid seal sellel kevadisel kaunil ajal, kui kõikjal Kuressaare aedades õitsevad õunapuud, nii kümne ringis on olnud. Tunnen, et pean ka ise sellele turniirile rohkem reklaami tegema. Naisteturniire on ju üldse vähe ja pika ajakontrolliga veel eriti. Au saarlastele, et nad korraldavad.

Uhke nimetusega Saaremaa malekuninganna karikaturniir toimub juba 1982. aastast. Kord on jäänud vahele, seega siis istuti Saaremaa Ühisgümnaasiumis malelaudade taha 28ndat korda. Suures osas on eestvedajaks, organiseerijaks ja peakohtunikuks olnud Juuno Jalakas, keda tahaks südamest tänada. Võistlus on väga hästi korraldatud, turniir möödub meeldivas õhkkonnas, turniirisaalis on alati ka laud kohvi ja kohvikõrvasega.

 

Juuno Jalakas 2019. Foto: Merike Rõtova.

Saaremaal pidi kohalikel võistlustel ikka naismaletajaid olema, kuid sellel võistlusel osaleb neid kahjuks vähe. Kuid alati on kohal ja tervitab mandrilt tulnuid rõõmsa naeratusega Saaremaa parim naismaletaja Milde Burkova. Ta mängib hästi. Ja kui seekord mul esimeses voorus teda võita õnnestus, sain aru, kui oluline see on. Nii oligi. Ülejäänud partiid ta võitis, teiste hulgas ka eelmise aasta karikavõitjat Heda Kruusiauku.

 

Milde Burkova 2019. Foto: Merike Rõtova.

Statuudi järgi saab karika endale maletaja, kes võidab selle vähemalt viis korda. Esimesena saigi karika endale Milde Burkova 1995. aastal.

Saarlased panid välja uue karika, mille 2017. aastal sai endale Heda Kruusiauk.

 

Heda Kruusiauk, Saaremaa 2017. Foto: Merike Rõtova.

Heda mängib sellel turniiril alates aastast 2009, seitse korda võitnud karika, kolmandast kohast allapoole langemata. Ta on ka reitingu poolest olnud seni kõige tugevam. Sel aastal oli tulemus tagasihoidlikum, kaotus Mildele, viik minuga ja veel paar viiki, vaid üks võit. Kuid olen kindel, et tema turniirivõidud ja järjekordsed Saaremaa malekuninganna tiitlid seisavad veel ees. Möödunud aastast on ju välja pandud uus karikas, mida peab jälle võitma viis korda, et lõplikult endale saada. 2018 graveeriti sinna Heda Kruusiaugu nimi, tänavu minu oma.

Ise võitsin selle turniiri viiendat korda. Eks püüan edaspidigi, kuigi ega kerge ei ole. Ikkagi kutsun meie naismaletajaid järgmistel aastatel sellele meeldivalt korraldatud turniirile kevadõite pillerkaaris Kuressaarde.

 

Pilt tänavuselt autasustamiselt. Juuno Jalakas annab karika ja diplomi võitjale. Foto: Silvi Salupere.

Merike Rõtova

Autorist:

RÕTOVA, Merike (sündinud 19. VIII 1936) on maleveteran ja -publitsist. Koostanud maleraamatuid, kirjutanud malest erinevates meediaväljaannetes, rääkinud malevõistlustest raadios.

kommentaarid

Veel artikleid:

  • - Ülar Lauk
  • - Kaido Külaots
  • - Margus Sööt
  • - Merike Rõtova
  • - Erik Terk
  • - Teised kaasautorid