menüü

Olümpiapäevik. 2. voor

Olümpiapäevik. 2. voor

Sissejuhatuseks veidi poliitilist möla. Batumis on oodata ilmselt kõigi aegade kõige ägedamat võitlust FIDE presidendi tooli pärast. FIDE juhtkond (Makropoulos, Azmaiparašvili jt) võttis hiljaaegu maha presidendi (Eetikakomitee otsus!) Kirsan Iljumžinovi, sest kalmõkk sattus Lääne sanktsioonide alla (tundub, et tal on üks põhiärisid juba pikka aega olnud konfliktipiirkondades nagu Liibüa ja Iraak naftamüügi vahendamine). Peamine konkurent on Arkadi Dvorkovitš, Venemaa (Medvedjevi) valitsuse üks põhimehi – mälu järgi ütleks, et asepeaminister. Dvorkovitš on Venemaa maleelus juba pikka aega üks tegelastest, ent kevadel võeti vahi alla tema ammused äripartnerid – miljardäridest vennad Magomedovid (Zijavudin ja Magomed). Kunagi ammu püüdis Dvorkovitš neist ühte panna ka Venemaa Maleföderatsiooni etteotsa, kuid see ei läinud läbi. Kohtuprotsess nende üle pole alanud – ilmselt tahetakse lihtsalt nende osalust Novorossiiski sadamas... Pärast nende vahistamist ennustati Dvorkovitši langust, kuid ei – esialgu püsib ta sadulas. Dvorkovitš sai kokkuleppele ka Iljumžinoviga toetuse osas, mis on väga tähtis, sest Iljumžinov püsis võimul peamiselt kolmanda maailma riikide häälte abil.

Ühesõnaga – Makropoulos + Batumi maleolümpia peakorraldaja Azmaiparašvili vs Dvorkovitš ja Iljumžinov. On ka kolmas kandidaat – inglise endine tippmees Nigel Short, kuid vaevalt kolmanda maailma riigid tema poolt hääle annavad.

Arkadi Dvorkovitš Foto: Vikipeedia

Saabumispäeval ajasidki korraldajad meeleheitlikult taga kõiki FIDE delegaate – igal häälel võib olla kulla kaal. Ilmselt kuuleb edaspidi asjade arengust veel mõndagi.

Ja tänane voor. Mehed kohtusid Tšiiliga, naised Slovakkiaga. Põhimõtteliselt üsna võrdsed vastased, oodata oli ägedaid lahinguid.

Bo.

49

  Chile (CHI)

Rtg

-

55

  Estonia (EST)

Rtg

2½:1½

37.1

GM

 

Morovic Fernandez, Ivan

2501

-

GM

 

Külaots, Kaido

2542

1 - 0

37.2

GM

 

Henriquez Villagra, Cristobal

2519

-

GM

 

Ladva, Ottomar

2500

½ - ½

37.3

IM

 

Salinas Herrera, Pablo

2486

-

GM

 

Volodin, Aleksandr

2457

1 - 0

37.4

IM

 

Garcia Cardenas, Pablo

2444

-

FM

 

Siroš, Ilja

2380

0 - 1

Eesti läks 1-0 ette, kui Ilja Siroš mängis kindlalt üle oma vastase, ent ülejäänud laudadelt tuli vaid pool punkti. Kaido Külaots pole esimeste partiide põhjal kuigi heas vormis. Tšiili kogenud 55-aastane suurmeister Morovic aga mängis silmapaistvalt hea partii ning tema etturikett lammutas tsentris musta kaitse.

Ottomar Ladva tegi avangus positsioonilise etturiohvri, hoidis initsiatiivi, ent ajapuuduse eel see hajus – õnneks sai ta etturi tagasi. Viga – ja valge jäi taas etturita. Vastasel oli varsti võimalus võita, lõpus magas Henriquez maha veel ühe võitva löögi ja lugu lõppes viigiga.

Aleksander Volodin sai avangust seisu, mis olnuks ideaalne, kui oleks käimata kuningatiiba nõrgestanud käik h7-h5. Seisu võis pidada dünaamiliselt võrdseks. Kahjuks Volodin rikkus selle, tehes endale vabaetturi c3-le. Paraku polnud see tugev, vaid nõrk – vastane kombineeris ähvardusi kuningatiival ja piiras etturit. Mäng kahele nõrkusele tõigi edu – 40. käigul must eksis ja jäi oma seisu uhkusest, vabaetturist c3, ilma. Vastane realiseeris ülekaalu eeskujulikult.

Ja vaatame partiid ka laual üle.

Morovic Fernandez – Külaots Grünfeldi kaitse D85

Ladva - Henriquez Villagra Kataloonia avang E04

Salinas Herrera - Ladva Lipugambiit D35

Siroš - Garcia Cardenas Kataloonia avang E04

 

Bo.

41

  Estonia (EST)

Rtg

-

29

  Slovakia (SVK)

Rtg

1 : 3

24.1

WIM

 

Narva, Mai

2320

-

IM

 

Repkova, Eva

2288

½ - ½

24.2

WFM

 

Olde, Margareth

2158

-

IM

 

Stockova, Zuzana

2290

0 - 1

24.3

WIM

 

Tsiganova, Monika

2102

-

WGM

 

Cibickova, Zuzana

2268

½ - ½

24.4

WFM

 

Narva, Triin

2113

-

WFM

 

Motycakova, Monika

2198

0 - 1

Vastaste tiitlid on kõvemad, kuid muidugi pole mõtet väga palju aukartust ka tunda.
Mai Narva mängis endise Vladimir Kramniku pruudi Eva Repkova üle, ent ... ohjah, natuke jäi õnnest puudus. Käik vale vankriga ja vastane võitis kvaliteedi. Õnneks oli seis nii hea, et vastasel polnud võidulootusi.

Margareth Olde ei tundnud valitud avanguvariandi peensusi, käis ühe mõtlematu käigu (pealtnäha igati loogiline c7-c6) ja vastane kasutas seda kohe ära. Peab ütlema, et kunagi kiirmales eksisin ma ise samamoodi Olav Sepa vastu... aga mingi ime läbi õnnestus kaelamurdvas lõppmängus isegi võita. Oldel käisid käbarad kehvemini...

Monika Tsõganova valgetega püüdis ilmselt mängida kindla peale, et viik oleks kogu aeg olemas. Riske ta tõesti ei võtnud, vahetati nuppe ja tehti punkt pooleks. Aga tegelikult oli ka häid šansse vastase mängu karistada (Cibickova viis oma ratsu ise mängust välja).

Triin Narva mängis mustadega aktiivse plaaniga ja ühel hetkel tundus, et liiga optimistlikult. Ent etturiohvri järel haaras ta ise initsiatiivi ja murdis tsentris etturitega edasi. Kahjuks oli ta aga ajapuuduses ja kriitilisel hetkel ei leidnud õiget lahendust.

Narva, M – Repkova Sitsiilia kaitse 3.Ob5+

Stockova - Olde, M

Tsõganova - Cibickova Slaavi kaitse vahetusvariant.

Motycakova – Narva, T Sitsiilia kaitse Maroczy variant. 

Ülar Lauk

Autorist:

LAUK, Ülar (sündinud 14. VI 1968 Võrus) on maletaja, maletreener ja -ajakirjanik. 2007. aastal rahvusvahelise meistri tiitli pälvinud Ülar on Eesti meistrivõistlustel võitnud hõbeda (1992) ja 3 pronksi (1994, 2003, 2007). Ülar on mitmete maleraamatute autor ja toimetaja ning kirjutanud malest paljudele meediaväljaannetele.

kommentaarid

Veel artikleid:

  • - Ülar Lauk
  • - Kaido Külaots
  • - Margus Sööt
  • - Merike Rõtova
  • - Erik Terk
  • - Teised kaasautorid