menüü

Lätimaale, Lätimaale...

Ei, ma ei kirjuta meie alkoholitarbijate retketest Lätimaale märjukese järele. Piirdun ikka vaid malega. Maletajad on Lätis käinud ammu enne, kui läks lahti praegune õllehullus. Maletajad on käinud malet mängimas. Sel lihtsal põhjusel, et Eestis pika ajakontrolliga turniire peaaegu enam ei toimugi ja kindlasti ei toimu meil turniire, kus saaks suurmeistri või vähemalt rahvusvahelise meistri normi täita.

Ja võetaksegi Lätimaale teekond ette. Lõunanaabrite juures on aastaringselt selliseid turniire lausa valida. Kõige enam on Eestist osavõtjaid, möödunud aastal üle 20, Riias augustis sealse Tehnikaülikooli open`il. Mängisin seal ka ise nõrgemal B- turniiril. Mäletan, kuidas seisin ilmtugeva A-turniiri tabeli ees, suutmata 318 osavõtja hulgas üle maailma kohale tulnud suurmeistreid kokku lugeda. Sedagi ma ei tuvastanud, kui palju riike oli esindatud. Tundsin kadedust, et seal selline turniir toimub ja lugupidamist selle korraldajate vastu - töö on hiiglaslik.

RTU Open 2017 plakat. Foto: Merike Rõtova.

Riias töö jätkub. Käesoleva aasta Riia Tehnikaülikooli open`i juhend on juba teist kuud väljas. Meie maletajad panevad end sinna juba kirja, tegelevad hotelli broneerimisega. Aeg läheb ruttu, pea see august käes ei ole. Lisainfo: http://www.rtuopen.lv/

Läti maleelu juhib Läti Maleliidu president Aris Ozolinš, kes on ühtlasi ka FIDE Balti tsooni president. Lisaks Läti turniiridele on suuresti tema õlul ka FIDE Balti tsooniturniiride korraldamine, mille käesoleva tsükli esimene etapp toimub juba selle aasta maikuus Tallinnas.

FIDE meister Aris Ozolinš on ka ise tegevmaletaja, mis kahtlemata võimaldab maleelus ettetulevaid probleeme paremini mõista ja lahendada. Teda võib kohata ka tihti osalemas Eesti maleturniiridel. Nii mängis ta tänavugi jaanuaris Tallinnas Kalevi korraldatud turniiril. Sage külaline ja lausa omainimene on ta novembrilõpus Pühajärve toimuvatel turniiridel, kus aasta-aastalt tema tulemused paranevad.

Aris Ozolinš Pühajärve turniiril 2017. Foto: Merike Rõtova.

Hiljuti võitis Aris Ozolinš Läti veteranide meistrivõistlused. Palju õnne talle ka Eesti malesõpradelt! Osavõtjaid oli sellel turniiril 54. Mängiti 7 vooru šveitsi süsteemis. Kaotamata ühtegi partiid võitis Läti malejuht 6 punktiga kindla esikoha. Esikuuikus võib meie vanema põlvkonna maletajatel teisigi tuttavaid olla. 2. Maigonis Avotinš 5,5; 3. Vitauts Boreisis 5,5; 4. Aivars Skuja 5; 5. Janis Daudzvardis 5; 6. Andris Jakobsons 5 punkti. Turniiri lõpptulemused Chess-Resultsis.

Kui Lätis nii tihti käia, siis paratamatult jääb mõni lätikeelne sõnagi külge lisaks eestlastele tavapäraselt teadaolevatele sveiki ja saldējums. Internetis guugeldades leiab kergesti kätte Latvijas Šaha Federacija - ja nagu selgub, nende kolme sõna tõlkimisega üldse vaeva pole. Läti Maleliidu leheküljelt saame peale turniiride toimumisaegade ja tulemuste nii mõndagi meid huvitavat teada.

Hiljuti olid seal ära toodud Läti võistkondade koosseisud sügisel Batumis toimuval 43. maleolümpial.

Naiskonnas mängivad suurmeistrid Laura Rogule (2358), Dana Reizniece-Ozola (2297), Ilze Berzina (2180) ja FIDE meister Linda Krumina (2109). Viiendana on varumängijaks viimase aja tulemuste põhjal rahvusvaheline meister Katrina Amerika (2211). Ka eelmisel olümpial Bakuus oli Läti naiskond meie omast tiitlitelt kõvem, suurmeistreid meil ju polnud. Kuid head mängu näidanud eestlannad esinesid aserite pealinnas üldse üllatavalt hästi ja suutsid lõunanaabreidki poole punktiga edestada. Hoidkem meie tüdrukutele ka seekord pöialt!

Läti meeskonnas on kirja pandud suurmeistrid Igor Kovalenko (2642), Arturs Neikšans (2584), Nikita Meškov (2536) ja Toms Kantans (2508). Kas Batumi sõidab suurmeister Normunds Miezis (2446) või FIDE meister Arturs Bernotas (2436), see selgub pärast Balti tsooniturniiri ja Läti tšempionaati.

Valdavalt suurmeistritest koosnev Läti meeskond on maleolümpiatel edukas olnud. Kaks aastat tagasi Bakuus tulid nad 180 meeskonna hulgas 17. kohale. Esikahekümnes püüavad nad kindlasti ka nüüd püsida. Eesti meeskond, kes viimastele olümpiatele on saadetud tagasihoidlikus koosseisus, on vastavalt ka tagasihoidlikult mänginud.

Järgmisel aastal võib Eesti male tähistada kena juubelit. Nimelt võitis Eesti meeskond 80 aastat tagasi 1939 Buenos Airese maleolümpial pronksmedalid. Esimesel laual Paul Kerese võiduprotsent oli 71. Jah, Kerest meil enam ei ole ja malegeograafia on mõõtmatult laienenud, aga kui olümpiale lähetataks meie tugevamad, siis esikolmekümnest võiks ju unistada. Samuti tahaks unistada, et selle tähtpäeva puhul Tallinnas soliidne rahvusvaheline turniir toimuks.

Käesoleval aastal tähistavad Balti riigid saja aasta möödumist iseseisvuse väljakuulutamisest. Leedul ja Eestil on see väärikas tähtpäev juba möödas. Lätil läks 1918 kauem aega, lätlaste iseseisvuspäev on 18. novembril. Läti Maleliidu kalenderplaanis on näha saja-aastase juubeli puhul planeeritud saja laua matš Läti – Leedu.

Merike Rõtova

Autorist:

RÕTOVA, Merike (sündinud 19. VIII 1936) on maleveteran ja -publitsist. Koostanud maleraamatuid, kirjutanud malest erinevates meediaväljaannetes, rääkinud malevõistlustest raadios.

kommentaarid

Veel artikleid:

  • - Ülar Lauk
  • - Kaido Külaots
  • - Margus Sööt
  • - Merike Rõtova
  • - Erik Terk
  • - Teised kaasautorid