menüü

XX Pühajärve händikäp - 1. osa

XX Pühajärve händikäp – 1.osa

Pühajärve händikäp-kiirturniir on juba mõnda aega Eesti üheks visiitkaardiks maailma malekaardil. Siin on võistelnud paljud legendaarsed maletajad, keda pole tarvis üles lugema hakatagi. Kahekümnendat korda võttis Pühajärve Puhkekeskus vastu rea kogenud tippmängijaid ja rea kogenud amatööre, kes on aastate jooksul kogunud hulgaliselt kuulsuste „skalpe“.

Seekord sai juubeliturniiri tähistada ka raamatuga „Pühajärve maleturniir sõnas ja pildis“, kus on rohkelt artikleid nii osavõtjatelt, kui korraldajatelt, kõik senimängitud turniiride tabelid ja üle 60 kommenteeritud partii. Raamatu koostamine oli hea meeskonnatöö, kus siinkirjutajale jäid tabelid, pildid ja partiid, Merike Rõtova leidis inimesi nii meilt, kui välismaalt, kes kogumikku oma kirjutistega rikastasid ning muidugi Urmas Randma, kelle sulest tulid mahlakad ja südamlikud lood 19 senipeetud turniiri kohta.

Partiide osa üle vaadates selgus naljakas tõsiasi: ühe kõigi aegade edukaima mängija - Kaido Külaotsa - loomingust olid kaante vahele jõudnud rohkem kaotus-, kui võidupartiisid. Justkui selle kompenseerimiseks mängis Kaido sel turniiril terve rea eriti häid partiisid, mis oleks kindlasti jõudnud kogumikku... ent see jääb nüüd tulevikku. See-eest on need mängud kommenteerituna käesolevas artiklis (ja järjeloos).

Tänavuse turniiri naelaks oli väga tihe rebimine – esikoha pärast võitlesid noored ja kiired suurmeistrid Vladislav Kovaljov (Valgevene) ja Nikita Meškovs (Läti). Nad püsisid terve turniiri üksteisest poole punkti kaugusel ja ei saanud endale lubada vähimaidki puhkusehetki. Lõpuks kujunes otsustavaks Meškovsi kaotus 30. voorus 3. grupi mehele Urmas Simsonile. Mõlemale mehele kirjutas turniiri kolmandal päeval tabelisse nulli Külaots, ent sellest piisas vaid kolmanda koha kindlustamiseks. Kui lugeda vaid suurmeistrite omavahelisi partiisid, siis oleks järjestus: 1. Külaots 7, 2. Meškovs 6,5, 3. Kovaljov 6, 4.-5. Halifman, Jussupov 5, 6. Blomqvist 4,5, 7. Nybäck 4, 8.-9. Volodin, Kanep 3, 10. Petursson 1 punkt 9-st.

Esiots oli lõpuks oodatult suurmeistrite päralt, parim 2. grupi mees Ilja Siroš saigi GM-idelt kõige enim punkt – 5,5. Veel üks mees jäi GM-idega plussi – debütant, Tartu Ülikooli tudeng Rene Lumiste kogus 5 punkti. 3. grupi edukaim Robert Dubrovin võttis suurmeistritelt 3,5, 4. grupi resultatiivseim Aris Ozolinš 1 ja 5. grupi parim, samuti esmakordselt kaasa teinud Raigo Uukkivi, 2 punkti.

Ning parimad partiid. Neid on rohkesti, nii et jääb veel üheks kirjutiseks. Esialgu valitud palad esimesest 17-st voorust.

Kanep – Kovaljov

Volodin – Nybäck

Blomqvist – Schults

Meškovs – Sepp

Nybäck – Siroš

Meškovs – Tartes

Nybäck – Kanep

Jussupov – Tuulik

Külaots – Potter

Külaots – Simson

Kovaljov – Jussupov

Halifman – Uukkivi

Volodin – Rebane

Külaots – Blomqvist

Lumiste – Rebane

Meškovs – Kovaljov

Nybäck – Uurits

Seeman – Jussupov

Lumiste – Volodin

Siroš – Külaots

Sepp – Schmidt 

Ülar Lauk

Autorist:

LAUK, Ülar (sündinud 14. VI 1968 Võrus) on maletaja, maletreener ja -ajakirjanik. 2007. aastal rahvusvahelise meistri tiitli pälvinud Ülar on Eesti meistrivõistlustel võitnud hõbeda (1992) ja 3 pronksi (1994, 2003, 2007). Ülar on mitmete maleraamatute autor ja toimetaja ning kirjutanud malest paljudele meediaväljaannetele.

kommentaarid

Veel artikleid:

  • - Ülar Lauk
  • - Kaido Külaots
  • - Margus Sööt
  • - Merike Rõtova
  • - Erik Terk
  • - Teised kaasautorid