menüü

Riia EM - Margareth Olde napp ebaõnn

Riia EM - Margareth Olde napp ebaõnn

Naiste Euroopa meistrivõistlustele võib selleks korraks joone alla tõmmata. Meistriks tuli 30-aastane grusiinlanna Nana Dzagnidze, hõbe ja pronks Venemaale – 18-aastasele Aleksandra Gorjatškinale (Orsk) ja 45-aastasele Alisa Galljamovale (Kaasan).
Dzagnidzel on EM-idega seotud isiklik tragöödia – 2 aastat tagasi tabas sama turniiri ajal tema isa insult ning ta jättis turniiri pooleli. Isa langes koomasse ja suri just nüüd, mõned päevad enne turniiri lõppu. Sugulased kodumaal hoidsid seda tema eest saladuses ja lasksid tal turniiri lõpuni mängida...

Dzagnidze näitas väga head mängu nii valgete, kui mustadega – valgetega 4 võitu ja viik turniiri reitingufavoriidi Maria Muzõtšukiga, mustadega – 2 võitu ja neli viiki. Ilma kaotusteta.
Tema kõrval püsis kogu aeg vene tõusev megatäht Gorjatškina, kes aga lõpetas turniiri kolme viigiga ning laskis eelviimases voorus grusiinlanna üksi ette. Ka tema ei kaotanud ühtegi partiid, kuid oma 5-st võidust sai ta 4 mustadega.
Paljud rõõmustavad kindlasti ka juba vanema põlve mängija Alisa Galljamova edu üle. Ta oli ainus, kes suutis viimases voorus medalinõudlejate suurest grupist võidu saavutada.

Välja jagati ka 14 Maailma karikaturniiri kohta. Viimastele konkureeris ka Kohtla-Järve maletaja Valentina Golubenko, ent viimases voorus vajas ta mustadega võitu Gruusia GM Khotenašvili üle. Sama soov oli ka vastasel ja lõpuks suutis grusiinlanna lahkvärvi odade lõppmängus veenva võidu võtta.

Tulemused: http://chess-results.com/tnr269716.aspx?lan=1&art=1&rd=11&fed=RUS&flag=30&wi=821

Nüüd pikemalt ka meie mängijatest. Kõige edukamaks kujunes see Margareth Oldele, kes sai loosimisel kogu aeg endast tugevamaid vastaseid, kuid mängis nendega nagu võrdne võrdsega ja kuni viimase hetkeni näis, et WIM norm ka alistub. Selleks oli viimases voorus vaja võita tugevat aserit Turkan Mamedjarovat. Võiduseis – algul rünnak, siis enamkvaliteet – oli peal, kuid lõpus jäi ta laua taha „tukkuma“ ja laskis ajapuuduse saabudes läbi taktikalise löögi. Külmaverelise kaitsega oleks paremus endiselt alles jäänud, kuid nähtavasti oli psühholoogiline löök selline, et ta läks viigivariandile.

5,5 punkti 11-st andis lõpuks 82. koha.



Normi jaoks vajalik vastaste keskmine Elo oleks pidanud 5,5 punkti juures olema 2250, nüüd oli see 2248. Nõrkade reitinguga vastaste puhul (nagu näiteks siinkohal lätlanna Harlinska) kohandatakse tiitlite arvestamisel ka miinimumreitingut – kui mõne vastase reiting on alla selle, siis läheb kirja miinimumreiting. WIM normi korral on selleks kahjuks 1850 (näiteks kui reeglites oleks miinimumreitinguks selle asemel 1900, siis oleks vastaste keskmine 2450).

Kokkuvõttes napp ebaõnn... Reitingut lisandus siiski tervelt +76 punkti, mis viib ta meie reitinguedetabelis kohe Mai Narva kannule.
Hea oli vaadata tema avanguid – kõvasti tuleb kiita abiks kutsutud suurmeistrit, kelle nimi jäi küll kaugelt kiibitsejale saladuseks. Kohapeal olnud ehk teavad... Kui koostöö jätkub, siis oleks see äärmiselt positiivne.

Mai Narva alustas katastroofiliselt, kolme nulliga. 5. vooru järel oli reitingukaotus juba üle -100. Lõpp oli siiski positiivne – 5 võitu ja 1 kaotus tõstsid ta tabeli esimesele poolele – 63. kohale. Alistada õnnestus Inglismaa esinumber IM Jovanka Houska ja viimases voorus IM Lilit Galojan (Armeenia). Reitingukaotus -51.

 

12-aastane Anastassia Sinitsõna sai hulgaliselt kogemusi – ka tulemus 4,5 punkti ja reitingulisa +38,8 on korralik. Kahjuks hangusid tema partiide ülekanded mitmelgi korral, nii et partiide kohta ma ei saa hinnangut anda. Väga positiivne on aktiivsete ja teravate avanguvariantide mängimine (paljud treenerid piirduvad skeemide õpetamisega, ent nendega suurmeistriks ei saa).

Kogenud Monika Tsõganova võttis oma võidupunktid nõrgematelt. Tugevamate vastu oli paar võiduvõimalustega seisu, mis jäid kasutamata ning lõppesid viigiga ja tervelt viis kaotust. +11 reitingulisa vaevalt tuju oluliselt tõstab.

Regina Narva mängis pärast 6. vooru võiduseisust kaotust Stetskole tujutult, leppis noore lätlanna M. Golsta vastu paremast seisust viiki ja ei teinud eelviimases voorus lõppmängus elementaarset viiki.

Mai Narva mängis finišisirgel kaks nimekat vastast üle lõppmängudes. Tõsi, tegemist polnud mitte lihtsalt tehniliste, vaid üksjagu taktikalist nägemist vajavate seisudega.

Narva – Houska http://www.viewchess.com/cbreader/2017/4/25/Game35075717.html

Narva – Galojan http://www.viewchess.com/cbreader/2017/4/25/Game22851572.html

Margareth Oldel tuli 9. voorus lauale tehniliselt viigiline, nö „poole vähemetturiga“ vankrilõppmäng. Kahjuks sel turniiril tal lõppmängud läksid valdavalt käest, nii ka selles partiis. Kaotuse järel oli tarvis võita kaks viimast mängu ja 10. voorus sai ta mustadega ühe kätte.
http://www.viewchess.com/cbreader/2017/4/25/Game24797357.html

Ja viimane voor. Võit toonuks tiitlinormi täitmise... väga vaheldusrikkalt kulgenud partii jäi viiki. http://www.viewchess.com/cbreader/2017/4/25/Game30986884.html

Monika Tsõganova sai finišis õpetliku võidu – vastasel osutus avangus tehtud a7-a6 hiljem tõsiseks nõrgestuseks. http://www.viewchess.com/cbreader/2017/4/24/Game57104290.html

Ülar Lauk

Autorist:

LAUK, Ülar (sündinud 14. VI 1968 Võrus) on maletaja, maletreener ja -ajakirjanik. 2007. aastal rahvusvahelise meistri tiitli pälvinud Ülar on Eesti meistrivõistlustel võitnud hõbeda (1992) ja 3 pronksi (1994, 2003, 2007). Ülar on mitmete maleraamatute autor ja toimetaja ning kirjutanud malest paljudele meediaväljaannetele.

kommentaarid

Veel artikleid:

  • - Ülar Lauk
  • - Kaido Külaots
  • - Margus Sööt
  • - Merike Rõtova
  • - Erik Terk
  • - Teised kaasautorid