menüü

Kolm õppetundi Hillar Kärnerilt

Kolm õppetundi Hillar Kärnerilt

Mõned päevad tagasi lakkas tuksumast meie ühe tuntuma maletaja, Hillar Kärneri, süda.

Hillar Kärner ja Aleksander Veingold Malemaja treenerite toas partiid analüüsimas.

Kõigil meie maletajatel on temaga palju isiklikke mälestusi, temast ilmunud raamatut „Hillar Kärner. Kuus aastakümmet Caissa lummuses“ võib uurimiseks soovitada kõigile. Eelkõige oli ta suurepärane strateeg – virtuoos, kes leidis viguritele alati suurepärased väljad ning viis läbi hiilgavaid plaane.

Mõtlesin, millest kirjutada ning mõistsin peagi, et temaga seoses on mul meeles kolm partiid – esimeses rabas ta mind kahe positsioonilise etturiohvriga, teises positsioonilise kvaliteedikahinguga ja kolmandas tegi maatasa minu poolt pikka aega harrastatud avanguvariandi.

See, et ma neist partiidest sain kogemata kaks võitu, näitab paraku vaid seda, et Kärner armastas kaua mõelda – otsida seisudes parimaid lahendusi. Lisaks oli ta kirglik suitsetaja ning tihti võis teda näha sigaretti lõpuni suitsetamas oma mõtlemisaja arvelt. Mõlemad võidud tulid mulle vastase suures ajapuuduses.

Aasta 1985. Põlva turniir. 5. voorus õnnestus mul saada võit Kärneri üle, mis innustas mind sedavõrd, et teinud veel vaid ühe viigi (Rõtšagoviga), sain Rõtšagovi ja Kärneri ees esikoha.

Partii näitas aga Kärneri strateegitalenti täies hiilguses.

http://www.viewchess.com/cbreader/2017/2/22/Game33721924.html

Järgmine partii oli Eesti meistrivõistluste viimasest voorust aastal 1989. Tollal olid eestlased äsja leidnud tee Soome turniiridele. Kel Soome viisa olemas, käis seal pea igal nädalavahetusel. Nii tuligi välja, et vanemaid meistreid Eesti meistrivõistlustele ei tulnudki... peale Kärneri.

http://www.viewchess.com/cbreader/2017/2/22/Game40987125.html

Kolmas kohtumine oli taas Põlvas. Viisteist aastat oli möödunud, Kärner juba 65-ne, mina 32. Ent näis nagu eelmine kordki, olin õpipoisi osas mina... ning tuleb tunnistada, et niimoodi, nagu Kärner toona, ei oska mängida ma siiani ega õpi ka ilmselt enam ära.

http://www.viewchess.com/cbreader/2017/2/23/Game4094308.html

Sellist, üksnes malele pühendunud inimest, on raske leida. Ja Eesti malesse jättis ta unustamatu jälje.

Puhka rahus!

 

 

Ülar Lauk

Autorist:

LAUK, Ülar (sündinud 14. VI 1968 Võrus) on maletaja, maletreener ja -ajakirjanik. 2007. aastal rahvusvahelise meistri tiitli pälvinud Ülar on Eesti meistrivõistlustel võitnud hõbeda (1992) ja 3 pronksi (1994, 2003, 2007). Ülar on mitmete maleraamatute autor ja toimetaja ning kirjutanud malest paljudele meediaväljaannetele.

kommentaarid

Veel artikleid:

  • - Ülar Lauk
  • - Kaido Külaots
  • - Margus Sööt
  • - Merike Rõtova
  • - Erik Terk
  • - Teised kaasautorid