menüü

Tuli tuha all – kas vastasseis Magnus Carlsen vs FIDE?

Vastne maailmameister Magnus Carlsen võib Rahvusvahelisele Maleliidule saada järjekordseks proovikiviks.

22. novembril 2013 sai malemaailm uue kuninga – viimane neli aastat kõige kõrgemal tasemel domineerinud norralane Magnus Carlsen võttis selle, mida paljud fännid juba ammugi ootasid – malekuninga tiitli.

Üle maailma tohutult populaarne 23-aastane Carlsen võib aga Rahvusvahelisele Maleliidule (lüh. FIDE) saada järjekordseks proovikiviks. Välise avala naeratuse taga on ta end näidanud ka järeleandmatu läbirääkijana, kes on juba vähemalt korra FIDE-le koha kätte näidanud.

 

1. episood

Niisiis, läheme ajas tagasi 2008. aasta novembrisse. FIDE Grand Prix´ sarjast on mängitud kaks etappi kuuest, kui FIDE otsustab muuta MM-i reegleid. Varasema kava kohaselt pidanuks GP võitja mängima MM-poolfinaalmatši Maailma Karika võitjaga. Nüüdne plaan ütleb, et kaks või isegi kolm paremat pääseb mängima kandidaatide turniiri (8 osavõtjat).

Kohe-kohe 18-aastaseks saav Carlsen on GP esimesel etapil Bakuus jaganud 1.-3. kohta (teise etapi võitis Aronjan, Carlsen ei pidanudki mängima – iga võistleja osales neljal etapil kuuest). FIDE edetabeli 4. mees Carlsen tõstab mässu – saadab koos isa Henrik Carlseniga FIDE-le vihase kirja. FIDE vastus – midagi ei muutu! Carlseni vastus šokeerib – ta teatab järgmisel päeval pärast vastuse saamist, et lahkub GP sarjast.

Kas Carlsen on ainuke, kes nii vihaselt meelt avaldab? Ei –nädal hiljem lahkub sarjast ka Michael Adams.

 

2. episood

2010. aasta november. Carlsen on juba jaanuarikuust FIDE edetabeli tipus ja iroonia missugune – tal on tänu sellele õigus mängida sellessamas, ülipikaks veninud tsüklis, MM-pretendentide matše. Ahjaa – vahepeal on FIDE-st tulnud taas teade: reeglid on muutunud! Kandidaatide turniiri asemele tulevad neljapartiilised ning finaalis kuuepartiilised pretendentide duellid.

Carlsen kirjutab FIDE-le kirja – ta ei mängi. Põhjus: FIDE pidev reeglitemuutmine, tsükli tohutu venimine ja maailmameistri privileegid.

Finaalis mängivad 2012. aastal Vishy Anand ja Boriss Gelfand… Kõigi aegade kõige igavamaks kuulutatud matši võidab pärast 6-6 lõppenud nö. põhipartiisid kiirpartiidega 2,5-1,5 Anand.

 

Teel finaali

Carlsen võib ka oma teeneks pidada, et uues tsüklis FIDE reegleid enam ei muuda. Tsükkel kulgeb kiiresti. Carlsen võidab MM-pretendentide turniiri Londonis. Mitte just kergelt. Esimeses ringis tuleb nelja viigi kõrval kolm võitu, ent seitsme viigiga alustanud Vladimir Kramnik võidab 2. ringis kahe viigi kõrval neli partiid ja püüab liidrikohal püsinud norralase kinni. Asi peab paika saama viimase vooruga – ja Carlsen kaotab selles valgetega Pjotr Svidlerile! Ent selleks hetkeks, kui Carlsen peab alla andma, on Kramniku lood Vassili Ivatšuki vastu räbalad… Ivantšuk, kes on sel turniiril kaotanud mitu partiid ajaga, seekord ei väärata ja lööb Kramnikut.

Carlsen ja Kramnik lõpetavad võrdse arvu punktidega, nende omavahelised partiid on viigis 1-1, ent järgmine lisanäitaja – võidetud partiide arv – on Carlsenil viis Kramniku nelja vastu.

 

Matš

MM-matši kulg Anandi kodulinnas Chennais oli ühepoolne. Kui 2008. aastal oli Anand briljantselt 6,5-4,5 löönud Kramnikut, 2010. aastal taas vapustavas matšis 6,5-5,5 Topalovit, siis 2012. aasta matš Gelfandiga oli talle justkui üksnes paras piin. Ka 2013. aastaks ei suuda Anand end vormi ajada ning Carlsen teenib ennetähtaegse 6,5-3,5 võidu.

Matši käigus sünnib mitmeid kurioosseid seiku. Esimesel pressikonverentsil keeldub Carlsen oma sekundante nimetamast. Hiljem selgub, et neid kohapeal ei olegi. Carlsen saab Skype’i teel vaid abi oma sõbralt Jon Ludvig Hammerilt, samas kui Anandile töötab viis tippsuurmeistrit. Kolm hindut – Ganguly, Sasikiran ja Sandipan pluss Péter Lékó ja Radoslaw Wojtaszek. Viimaste kohta kirjutatakse, et nad on terve matši vältel sulgunud oma hotellituppa ja püüavad leida mõrasid Carlseni avangutes. Kuid ei leia, sest Carlsen ei üritagi avangutest midagi saada… ta läheb lõppmängudesse ning just seal lööb erakordse selgusega välja tema võime palju variante arvestada!

Veel juhtus, et eksmaailmameister Garri Kasparov tuleb koos naise Darjaga Goas toimunud THiNK-i konverentsilt MM-i vaatama. Ent kuna ta on FIDE juhtkonnaga teravas vastasseisus ning arvatakse, et ta abistab Carlsenit, siis on vastuvõtt jäine. Teda ei lubata isegi meediakeskusse (ehk siis pressikonverentsidele)!

Carlsen aga leiab matši ajal aega jõusaalis käimiseks, ja viimaseks partiiks olevat ettevalmistus aega võtnud vaid 10 minutit… Selle viigistamise järel on aga lõbu laialt – terve maailma meediast käib läbi pilt, kus Carlsen on oma kaaslaste poolt basseini lennutatud ja vööni vees seistes käed võidukalt püsti tõstnud.

 

3. episood

Loo krooniks on lõpetamine – ei korraldajate, FIDE ega mängijate poolelt peeta ühtki kõnet! Tseremoonia – medalid, karikas, auhinnatšekid (60 miljonit ruupiat = 710000 eurot Anandile, 99 miljonit ruupiat = 1,17 miljonit eurot Carlsenile), hümnid – viiakse läbi 15 minutiga!

Tundub, et ei FIDE-l ega Carlsenil olnud teineteisele midagi öelda… Milliseks kujunevad maailma malejuhtide ja maailmameistri suhted? Märgid näitavad, et jahedaks…

 

Artikkel on ära trükitud uues maleajalehes "Eesti Maleelu", mida malehuvilistele esitleti 10. jaanuaril traditsioonilise Kerese mälestusturniiri avamisel Sokos Hotell Viru konverentsikeskus. Uut malelehte on võimalik tellida ajalehe peatoimetaja Tõnu Kalveti kaudu. Tõnu Kalveti kontaktid on: telefon +372 55900564, e-mail koplikalvet@gmail.com

Ülar Lauk

Autorist:

LAUK, Ülar (sündinud 14. VI 1968 Võrus) on maletaja, maletreener ja -ajakirjanik. 2007. aastal rahvusvahelise meistri tiitli pälvinud Ülar on Eesti meistrivõistlustel võitnud hõbeda (1992) ja 3 pronksi (1994, 2003, 2007). Ülar on mitmete maleraamatute autor ja toimetaja ning kirjutanud malest paljudele meediaväljaannetele.

kommentaarid

Veel artikleid:

  • - Ülar Lauk
  • - Kaido Külaots
  • - Margus Sööt
  • - Merike Rõtova
  • - Erik Terk
  • - Teised kaasautorid