menüü

The Queen`s Gambit

Ei mäleta, et ühtki malealast filmi oleks saatnud selline ülemaailmne edu, kui on Netflixi seriaalil „The Queen`s Gambit“. Vaadatakse, kommenteeritakse trükimeedias ja internetis. Maletajate seltskonnas on peaaegu piinlik tunnistada, kui pole veel vaadata jõutud. Samas ei jäta see ükskõikseks ka neid, kes malekäikegi ei tunne. Maletajast peakangelannat Beth Harmonit kehastanud Anya Taylor-Joy on ühes interneti postituses kinnitanud, et talle selle seriaali tõttu osaks saanud kuulsus on peadpööritav. Ta on tunnistanud, et enne kui talle seda osa pakuti, polnud ta üldse malet mänginud!

Seriaal põhineb Walter Tevise 1983. aastal ilmunud romaanil. Raskusi on pealkirja tõlkimisega. Loomulikult ma tean, et maleterminoloogias inglaste queen`s gambiit on eesti keeles lipugambiit. Aga siis jääb ära vihje kuningannale, sest malekuninganna ju Beth Harmon on. Inglise keeles queen on nii kuninganna kui ka malend, mida meie tunneme lipu nime all. Vene keeles on selle seriaali pealkiri „Hod Korolevõ“. Soomlased on nimetanud selle „Musta kuningatar“. Soome keeles on ka kuningatar lisaks tugevaima malendi nimi. Kui võtsin kätte saksa maleajakirja aastalõpu numbri, siis tabas mind üllatus. Saksakeelset nime ma ei leidnud. Juttu oli küll terve lehekülg, aga pealkiri vaid „The Queen`s Gambit“. Eesti keeles olen ma trükimustas näinud ka „Kuninganna gambiit“, mis võib-olla polegi paha. Jään praegu inglisekeelse variandi juurde.

Beth Harmoni lugu mõjub. Hämmastav oli leida, et maailma üks autoriteetsemaid maleajakirju „New in Chess“ on pühendanud sellele tervelt kümme(!) lehekülge. Suurema osa moodustavad seriaalis kasutatud partiid suurmeister Erwin l`Ami kommentaaridega pealkirjaks „Beth Harmon`s memorable games“. Meenus koheselt Robert Fischeri partiivalimiku pealkiri „My 60 memorable games“. Kommentaatori arvates on Beth Harmoni partiid meeldejääv valik parimast malest 17. sajandi algusest meie päevini. Pole ka ime, kui seda valikut aitas filmi konsultandina teha Garri Kasparov. Beth on võitleja. Sellised on ka tema partiid, nendest vaid üks kogu seriaali vältel lõpeb viigiga. Mõned partiinäited.

 

Beth Harmon – Benny Watts

New York 1967

Seis pärineb Kasparov – Van Wely partiist, mängitud Wijk aan Zees 2000.a. 20.R:e6! f:e6 21.V:e6+ Kf7 22.Ld3! Väga mõjuv. Vankri löömisele 22. … K:e6 järgneks 23.O:d5+ O:d5 24.Lg6+ Rf6 25.L:f6+ Kd7 26.V:d5+ ja valge võidaks kiiresti. 22. … Og7 23.Lf5+ Kg8 24.V:d5! L:a4 25.Ve7 ja must alistus.

Veel piinlikum oli Wattsile järgmises partiis juhtunu.

 

Beth Harmon - Benny Watts

New York 1967

Malespetsialistid tunnevad siin muidugi kohe ära ühe Paul Morphy kuulsatest kombinatsioonidest 16.Lb8+! R:b8 17.Vd8 matt. (Morphy - Brunswicki hertsog, Pariis 1858). a.

Ja viimased käigud otsustavast partiist Beth Harmon – Vassili Borgov, kus täitub Bethi unistus võita maailmameister. Kõrvalekalletega on kasutatud üht tuntud suurmeistri Vassili Ivantšuki partiid. Internetikuulduste kohaselt olevat maailmameister Borgovi osa pakutud Ivantšukile, aga ta oli keeldunud. Partii oli alguse saanud avangust lipugambiit - queen`s gambiit! 42. käiguks oli jõutud järgmise seisuni:

 

Beth Harmon - Vassili Borgov

Moskva 1968

42. … Le8. Väga passiivne. 42. … h5 oleks mustale veel šansse andnud. 43.Lf3 Lc6 44.b4 Le8 45.Lf5+ Kh8 46.L:f6! Väga õige! 46. … g:f6 47.V:f6 Vf8+ on tõrjumatu. 47. … Lh5 48.Vf8+ Kg7 49.e8L Ve2+ 50.Kf1 L:h3+ 51.K:e2 L:g2+ 52.Vf2 Le4+ 53.Kd2

 

Igavest tuld ei ole. Borgov alistus ja oli meeldiv näha, kuidas ta oma vastasele aplodeeris. Harv nähtus kaasaja males!

 

„Male pole pärast The Queen`s Gambit enam üldse sama.“ Karikatuuri autor Berend Vonk.

Internet lausa kubiseb arvamusavaldustest „The Queen`s Gambit“ kohta, enamasti kiitvatest. Sõna on võtnud ka maailmameister Magnus Carlsen. Kuue palli süsteemis annaks ta seriaalile 5 punkti. Ühe punkti võtaks maha, kuna ei tundu usutav, et vaid kuus aastat orbudekodus malega tegelenud ja mitte ühtegi turniiri mänginud Beth kõiki võitma hakkab. Kõige muuga ta nõustub. Bethis lapsena näeb ta ennast. Kirg male vastu haaras jäägitult. Maleseisud kummitasid. Ta ei näinud neid küll laes nagu Beth, aga peas olid need silme ees kogu aeg. Bethi lapsepõlv oli raske. Sellest tulenesid ka Carlseni arvates tema probleemid, kelle enda elu lapsena oli väga tasakaalustatud. Beth ütleb, et male on ilus! Sellega Carlsen on täiel määral nõus, meenutades kas või Bethi lipuohvrit partiis Borgoviga. Lõpuks tõdeb meeste maailmameister, et talle meeldiks näha naisi üha paremini malet mängimas ja end seni valdavalt meeste poolt valitsetavas malekeskkonnas õdusamalt tundmas.“

Küsisin ka kahe meie suurmeistri arvamust, kes mõlemad nõustusid meelsasti oma muljeid jagama.

Suurmeister Kaido Külaots: „Kui Queen`s Gambit Netflixis välja tuli, siis hakkas ta imetabase kiirusega populaarsuse tabelites ülespoole rühkima. Peagi jõudis uudis ja esimesed arvamused sellest minugi kõrvu. Esialgu oli minu hoiak reserveeritud. Ma ei pidanud vajalikuks seda koheselt vaatama tõtata. Jah, nagu pealkiri maletajale signaliseerib, on filmis suure tõenäosusega juttu malest. Siiski olen ma seni malet sisaldavate linateoste suhtes olnud valdavalt skeptiline. Liiga sageli püüab professionaalse maletaja terav pilk neis kinni anomaaliaid ja puhtmalelisest reaalsusest kõrvalekaldeid. Kui aga minu noorem õde oli teatanud, et temalgi on seitse osa kenasti läbi vaadatud, siis sain aru, et vaatamata jätmine võib olla tõsine blunder. Pettuma ma ei pidanud, vastupidi. Vaatasin esimese seeria ära ja meeldis sedavõrd, et järgmisi seeriaid kohe vaatama ei tõtanud. Jätsin nad sisustama terve järgmise nädala õhtuid. Kui taaskord professionaalse maletaja vaatevinklist kommenteerida, siis tegi muidugi südame alt soojaks, et kõik malelaual toimunu oli täiesti realistlik ja tõepärane.

Bethil oli väikese lapsena äärmiselt traumeeriv kogemus, mida ei sooviks kellelegi. Üksikvanemaks jäänud ema otsustas ummikusse jäänuna autol gaasi põhja vajutada ja sõitis hunnikusse. Mingi ime läbi tuli kaasas olnud tüdrukutirts sellest katastroofist välja. Võimatu on kirjeldada, millise jälje jätab selline sündmus lapse psüühikale. Me teame vaid seda, et edasistel aastatel lastekodus aitasid tal pinnal püsida rahustid ning … male. Kui esimese doosidel tuli mingil hetkel ette piir, siis huvi male vastu tundus piirideta. Kombineerituna loomupärase võitluslikkusega lõi see eeldused edaspidiseks arenguks. Nagu filmis nägime, ei lasknud tüdruk neil eeldustel liiva joosta.

Minult on vahel (kaasa arvatud hiljuti ETV+ otsesaates) küsitud, miks naisi males vähem on? Esmalt peab muidugi tegema selget vahet male ja tippmale vahel. Kui rääkida päris tippmeisterlikkusest ja võtta argumentide toetuseks kõrvale kas või FIDE esisaja reitingutabel, siis on seal õrnema (või hoopis tugevama?) soo esindatus tõepoolest sisuliselt olematu. Mõnevõrra lihtsustatult öeldes võib öelda, et naised lihtsalt ei ole valmis panema kõike ühele kaardile - pühendama kogu oma aja ja jõupingutused sellele, et saada malemängus nii heaks, kui see on üldse võimalik ja olla nii valmis konkurentsiks absoluutses arvestuses. Elu on meile antud üks ja naised mõtlevad vist selle tõsiasja peale rohkem ja sagedamini.

Beth Harmonit nägime loobumast nii mõnestki inimlikust ahvatlusest. Ameerika valitsejanna troon Bethi ei rahuldanud. Ta teadis, et kuskil mängitakse tõsist malet. Kuskil on suurmeistrid, kes navigeerivad sellistes malelistes sügavustes, millest tema senised alistatud on ainult und näinud. Loomulikult on need venelased (nagu terve N Liidu kodanikke lihtsustatult läänes kutsuti)! Bethi hing sai rahu alles siis, kui ta oli veendunud, et tema maleline potentsiaal ja tehtud töö murrab ka kõige visama vastupanu. Võib ette kujutada, millist aukartust võis maailmameister Borgov (keda lisaks assisteeris veel kaks kagebiiti) esmakohtumisel Mehhikos Bethis äratada. Ikkagi Bethis ei olnud kartust. Mis siis, et ta on naine ja mis siis, et ta ei ole nõukogudelane. Ning ei kuskil mujal kui lõvikoopas Moskvas tuli maailmameistril tunnistada uue staari paremust. Oli sümpaatne vaadata, et Borgovil jätkus südant avaldada ameeriklannast võitjale tunnustust kestva aplausiga. Kui mõelda päriselule, siis maailmameistritest võinuks millekski taoliseks võimeline olla ainult Spasski, kes paljude arvates ongi Borgovi prototüüp. Pärast suurtriumfi võis Bethi näha Moskva pargis jalutamas keset arvukaid mehitatuid malelaudu. Ja tal ei olnud üldse midagi selle vastu, et uuesti mängida. Ja võita - sõgrajem!

Meie ainus naissuurmeister Tatjana Fomina on oma muljete jagamisel napisõnalisem, kuid ka tema hinnang on kiitev. Ta kirjutab:

„Hiljuti kuulasin interneti vahendusel, kuidas Magnus Carlsen väga tõsiselt analüüsis Beth Harmoni viimast partiid Vassili Borgoviga. See pole üldse tavaline, et valitsev maailmameister analüüsib mingis filmis nähtud malepartiid. Kuid Carlsen oli ka juba varem rääkinud mõtetest, mida see seriaal tekitab. Antud partiid oli Garri Kasparov filmi jaoks mugandanud. Mängisin ka ise pärast filmi vaatamist selle partii läbi, nagu tundsin huvi kõigi filmis näidatud partiide vastu.

Sellest seriaalist on olnud lummatud paljud minu tuttavad, kes ise malet ei mängigi. Mina ise olin seda vaadates natuke kahestunud. Üks osa minust oli tavaline filmisõber, teine aga maletaja. Mõlemad jäid väga rahule.

Arvan, et minule kui maletajale ja teistelegi maletajatele meeldis, et filmis on tõstetud esikohale armastus meie lemmikala vastu, väärikus elus ja sõprade toetus. Nendele filmisõpradele, kes käike ei tundnud, jäi loodetavasti hinge see põnev mäng, mida tahaks kohe ära õppida…

Anya Taylor-Joy poolt kehastatud Beth Harmon on väga õnnestunud ning uute malesõprade tekkimine saab olema tema teene.“

Muljeid, mõtteid, hinnanguid on „The Queen`s Gambit“ esile kutsunud palju. Kuid oma silm on kuningas. Seepärast on soovitav kõigil, kes seda Netflixi poolt pakutavat seriaali veel näinud pole, see endal ära vaadata.

https://www.youtube.com/watch?v=CDrieqwSdgI

Merike Rõtova

Autorist:

RÕTOVA, Merike (sündinud 19. VIII 1936) on maleveteran ja -publitsist. Koostanud maleraamatuid, kirjutanud malest erinevates meediaväljaannetes, rääkinud malevõistlustest raadios.

kommentaarid

Veel artikleid:

  • - Ülar Lauk
  • - Kaido Külaots
  • - Margus Sööt
  • - Merike Rõtova
  • - Erik Terk
  • - Teised kaasautorid