menüü

Uusi maleraamatuid

Eestikeelne malekirjandus on kasin. Suures raamatukapis mahub paarile riiulile lahedalt ära. Seda enam võib rõõmustada, et äsja on lisandunud lausa kaks uut raamatut.

 

Erik Terk on kirjutanud vapustavalt laiahaardelise raamatu meie suurkuju Paul Kerese konkurentidest ja kolleegidest. Ligi 800 lehekülge uurimuslikku tööd, milleks nähtavasti ongi ainult teadlane võimeline.

Erik Terk on Tallinna Ülikooli strateegilise juhtimise ja tuleviku-uuringute professor, hobimaletaja ja oma hinnangul ka hobimaleajaloolane. Viimasele väitele tahaks pärast raamatu läbilugemist küll vastu vaielda, tegemist on ikka maleajalukku süvitsi sisseminekuga. 1960ndate aastate lõpus kuulus Erik Terk Tallinna koolinoorte maleparemikku ja Paul Kerese juhendatavasse treeninggruppi. Käesolevat raamatut käsitleb autor austusavaldusena oma treenerile ja suurele eeskujule Paul Keresele ja ühtlasi tervitusläkitusena tolleaegsele malenoorusele.

Selgituseks on Erik Terk ise kirjutanud: „Raamat püüab teadlikult istuda kahel toolil, olla korraga nii juturaamat kui teatmeteos. Eelkõige on see raamat inimeste elukäikudest. On toodud ära iga mehe parimad võistlustulemused ja positsioon, kuhu ta välja jõudis. Tugevamate puhul on lisatud graafik ta reitingute muutumise kohta ajas, selle abil saab hästi võrrelda tema malekarjääri kulgemist Kerese omaga. Eluloo osas lapsepõlv, tõus maleareenile, karjääri põhietapid. On püütud iseloomustada ka maletaja mängustiili ja panust malestrateegia ja malekunsti arengusse. Igaühe puhul on püütud ära tuua nende seosed Eestiga. Iga loo lõpus on toodud mängija skoor partiides Keresega ja iseloomustatud neist huvitavamaid.“

Raamatut saab osta Tallinna Ülikooli raamatu- ja meenemüügikeskusest. Tallinn Narva mnt 29. Tallinna Ülikooli Astra korpus, 1. korrus. epood@tlu.ee

 

Kui teos Paul Kerese konkurentidest ja võistluskaaslastest on keskendunud kaugema mineviku malele, siis teine raamat „Pühajärve maleturniirid sõnas ja pildis“ kajastab lähimineviku Eesti male iga-aastast suursündmust novembri lõpus – Pühajärve handicap süsteemis kiirmaleturniiri.

 

Paarkümmend aastat tagasi tekkis jooksutreener Urmas Randmal Pühajärve pargis trenni tehes mõte korraldada selle looduskaunis kohas maleturniir. Mõte sai teoks, seda ka tänu sponsoriks nõustuma hakanud Tiit Vähile. Turniiri koosseis on enam kui omapärane: nimekate suurmeistrite ja rahvusvaheliste meistritega koos on malelaudade taga ettevõtjad ja tuntud kultuuriinimesed. Et viimased malesuurustele vastu saaksid, antakse neile aega ette. Tänu sellele kukub vahel mõni punkt ka nn malepatseritele. Tõsi küll, harva. Turniiri tabeli täitudes selgub, et tugevamad on ikka eesotsas. Ja malemaailma vägevaid on siin aastate jooksul küllaltki olnud. Urmas Randma organiseerijatalent on muljet avaldav.

Tänavu 20nda juubeliturniiri puhul sai otsustatud senistest turniiridest raamat välja anda. Koostasin selle koos Ülar Lauguga. Ülar on meie parim malekommentaator, tema hooleks jäid tabelid ja partiivalimik, ka rohkearvuliste fotode allkirjad. Mina otsisin osavõtnute hulgast neid, kes võiksid oma mõtteid paberile panna. Kaido Külaots kirjutab, miks suurmeistrid Pühajärvele tulevad. Igor Rõtovilt saame teada, mida pakub turniir amatööridele. Veel kenamini on põhjuse kohale tulla sõnastanud Raul Rebane. Talle omases elegantses stiilis teatab ta, et tema eesmärk on teha tuju halvaks neil, kes peavad ennast heaks mängijaks! Vahel on tal see ka õnnestunud. Uhkusega meenutab ta oma võitu Viktor Kortšnoi üle. Maailmamalet vappeseisundis hoidnud Kortšnoist kirjutab ka Ülo Tuulik. Meeldiv oli minu koostöö põhjanaabrite esindaja Panu Lainega, kes kirjutas pikemalt teemal „Soomlased Pühajärve handicap-turniiridel“. Vahetasime mitmeid meile. Panu küsis aina lisaandmeid ja kirjutas siis korraliku loo. Lätlase Aris Ozolinši lugu pidin aga ise veidi täiendama. Kõik sai korda.

Mis mind koostajana kõige rohkem rõõmustas, mõneti ka üllatas, oli see, kui hästi ja vaimukalt pani turniiride ülevaated kirja Urmas Randma. Selgus, et ta pole mitte üksnes tunnustatud jooksutreener ja väsimatu Pühajärve turniiri organiseerija. Ei, ta on ka väga hea sulega kirjamees!

Head lugemist!

Merike Rõtova

Autorist:

RÕTOVA, Merike (sündinud 19. VIII 1936) on maleveteran ja -publitsist. Koostanud maleraamatuid, kirjutanud malest erinevates meediaväljaannetes, rääkinud malevõistlustest raadios.

kommentaarid

Veel artikleid:

  • - Ülar Lauk
  • - Kaido Külaots
  • - Margus Sööt
  • - Merike Rõtova
  • - Erik Terk
  • - Teised kaasautorid