menüü

Palju õnne, Heda Kruusiauk!

Täna, 23. juunil tähistab oma 70ndat juubelisünnipäeva maleringkondades hästi tuntud, nädalalõputurniiridel sageli osalev Heda Kruusiauk. Palju õnne!

Olen aastaid Hedaga samal mitmepäevasel turniiril mängides temaga hotellis ühes toas elanud, küll Pärnus, Kuressaares ja ka Riias. Õhtul enne magama jäämist loen mina oma voodis mõnusalt mõnd kriminulli või muidu ajaviitekirjandust. Tema aga on oma voodissegi arvuti kaasa võtnud, vaatab mingeid minu meelest nii keerukaid Exceli tabeleid või kes teab mida. Tema teeb sealgi oma tööd, kuni uni silmad kinni vajutab. Imetlen tema töövõimet.

Ega meil professionaalseid, ainult malega tegelevaid maletajaid palju polegi. Pensionieas katsutakse aga töökoormusest vabaneda, et jääks rohkem aega oma lemmikalale pühendumiseks. Hedal vastupidi paistab töökoormus lausa suurenevat.

 

Heda Kruusiauk. Foto: Kaupo Kruusiauk.

Heidan pilgu ta eluloos varasemale. Ta lõpetas 1973. aastal Tallinna Polütehnilise Instituudi masinaehitustööstuse ökonoomika ja organiseerimise eriala. Töötas seejärel ettevõttes „Tarbeklaas“ kvaliteediinsenerina. Taasiseseisvunud Eestis toimusid mitmesugused muudatused. Heda inseneri koht koondati, temast sai raamatupidaja. Seda jäi talle väheks. Ta otsustas hakata õppima auditeerimist. Tema arvates oli see üks raskemaid ja pingelisemaid perioode tema elus. Töö ja lisaks õppimine venitas tööpäevad sageli 12-tunnisteks. Kuni ta 1993 detsembris asutas oma ettevõtte auditeerimise alal. Finantsaudiitorina tegutseb ta siiani.

Loen internetist tema persoonilugu, kus muuhulgas on kirjas: „Kokku on ta aastate jooksul juhtinud kolme ettevõtet. Täna on ta jätkuvalt kolme ettevõtte juhatuses, mis kõik on aktiivse majandustegevusega. Heda Kruusiauk on näinud ettevõtteid nii juhi kui omaniku silmade läbi. Ta jõuab jätkuvalt palju ning täidab mitmeid rolle.“

Eeltoodu on maletajatele tõenäoliselt vähe teada või üldse mitte. Järgnevalt püüan keskenduda malele.

Heda torkas silma juba koolinoorte malevõistlustel 60ndatel aastatel, õigemini keskkoolis õppides. Nii vara nagu nüüd tollal võistlustulle ei asutud. Praegu on juba kuueaastased jagamas Eesti meistrivõistluste medaleid. Seda küll oma vanuseklassis. Aga vanuseklasse on kuus. Tollal olid tütarlastele vaid ühed meistrivõistlused, kus siis mängisid kuni 18-aastased, kelle hulka võis sattuda ka mõni 12-aastane, kui mängutugevus lubas. Nii üllatas hiljem nooruke Tanja Fomina. Heda mängis siiski põhiliselt omavanustega. Tema ohtlikumaks konkurendiks oli Pärnu tütarlaps Leili Pärnpuu, kes 1966 tuligi Heda ees tütarlaste meistrivõistlustel esikohale. Kuid 1967 sai kuldmedali Heda. Võit oli seda magusam, et turniir toimus Leili kodulinnas Pärnus.

Pärnust sai Hedale üldse malemõttes õnnelik linn. 1970. aastal saavutas ta seal oma sõnade järgi elu parima tulemuse: jagas Eesti naiste meistrivõistlustel esikohta legendaarse Salme Rootarega. Järelmatši Heda küll kaotas, aga kui vaadata, et kolmandaks jäi mitte vähem legendaarne Maaja Ranniku, siis oli ka hõbemedal väga kaalukas.

Eesti naiste meistrivõistlustel jäi esikoht saavutamata, kuid 1976 võitis Heda Kaunases Leedu naiste meistrivõistlused. Nii et Leedu naiste malemeister ta on olnud. 70ndad aastad olid Eesti naiste males üldse kuldaeg. Veel mängisid Salme Rootare, Urve Kure, Maria Orav, kuid näitasid üha jõulisemat mängu peale Maaja Ranniku ka Mari Kinsigo-Sammul ja Luise Ševtšenko, uue põlvkonna esindajatena Leili Pärnpuu, Heda Kruusiauk, kellega peatselt liitus Tatjana Fomina. Läbi lüüa suudeti ka üleliidulistel võistlustel. See eeldas kõrget mänguklassi. Oli ju Nõukogude Liit tollal maailma tugevaim malemaa.

Medaleid sai Heda Kruusiauk Eesti meistrivõistlustelt veelgi. Suurenev töökoormus jättis male siiski tahaplaanile. Kuid malearmastus pole kadunud siiani. Nüüd võib teda tihti näha osalemas nädalalõputurniiridel. Eraldi väärivad märkimist igal kevadel Kuressaares toimuvad Saaremaa malekuninganna karikavõistlused. Kuninganna austavat tiitlit on ta kandnud kuus korda ja kui see võistlus jätkub, siis on Heda kindlasti alati üks selle tiitli põhipretendente.

 

Heda Kruusiauk voorude vaheajal kiir- ja välkmale Euroopa meistrivõistlustel Katowices (Poola) 2017. a. Foto: Jüri Abozenko.

Tõnu Truusi Malekoolkonna võistkonnas lööb ta kaasa ka Eesti klubide võistkondlikel meistrivõistlustel. 2014. aastal saavutati esikoht. Nii et võistkondlikus arvestuses on Heda olnud Eesti meister. Tänavu saavutas ta sellel võistlusel hinnatava võidu Monika Tsõganova üle.

Heda Kruusiauk - Monika Tsõganova

1.d4 Rf6 2.c4 e6 3.Rc3 Ob4 4.Lc2 d5 5.a3 Oe7 6.Of4 dc4 7.e4 c5 8.dc5 Oc5 9.Vd1 La5 10.O:c4 e5 11.b4 L:a3 12.bc5 ef4 13.e5 Rg4 14.Rf3 Rc6 15.0-0 L:c5 16.Rb5 Oe6 17.Rc7+ Ke7 18.Oe6. Mustal on lipp tules või matt tulemas. 1:0.

 

Hedal on üles kasvatatud ka tubli poeg – filmirežissöör Kaupo Kruusiauk. Tal on kaks lapselast – Uma Maria ja Harriet.

 

Heda Kruusiauk koduaias Tallinn-Pääskülas. Foto: Marta Männisalu.

Merike Rõtova

Autorist:

RÕTOVA, Merike (sündinud 19. VIII 1936) on maleveteran ja -publitsist. Koostanud maleraamatuid, kirjutanud malest erinevates meediaväljaannetes, rääkinud malevõistlustest raadios.

kommentaarid

Veel artikleid:

  • - Ülar Lauk
  • - Kaido Külaots
  • - Margus Sööt
  • - Merike Rõtova
  • - Erik Terk
  • - Teised kaasautorid