menüü

Prohvet pole kuulus oma kodumaal

Hiljuti võis Eesti Male Toetusühingu Facebook`i leheküljelt lugeda Jaan Ehlvesti raamatu „Malegümnaasium“ ilmumisest läti keeles ja selle esitlusest Riias. Jagatud lätikeelsest postitusest nägime piltidel Jaan Ehlvesti lastele simultaani andmas, aga ka üritusel osalevaid Läti malejuhte ja suurmeistreid. Postituse tekst jäi küll paraku peale nimede läti keelt mitte valdajaile arusaamatuks. Kuna see siiski Eestis huvi pakub, lasin selle tõlkida.

Eesti keelde pani selle ümber Liena Muižniece. Tukumsi lähistelt pärinev lätlanna on õppinud eesti keelt Tartu Ülikoolis. Praegu töötab ta Luksemburgis Euroopa Liidu Väljaannete Talituses. Varem on ta ka ise malevõistlustel osalenud.

 

 

Jaan Ehlvesti Malegümnaasium läti keeles. Foto Läti Maleliit.

 

Jaan Ehlvesti maleõpiku ja töövihiku „Malegümnaasium“ esitlus

6. aprilli õhtul toimus Riia Malekoolis Jaan Ehlvesti Lätis, kirjastuses „Jumava“ äsja ilmunud õpiku ja töövihiku komplekti „Malegümnaasium“ esitlus. Komplekt on mõeldud kõigile, kes soovivad malemängu õppida. See sobib nii lastele, kes on raamatu peamine sihtlauditoorium kui ka täiskasvanutele, kes tahavad seda huvitavat, aga üsna keerulist mängu ära õppida.

Pidulikul üritusel oli kohal suur hulk malesõpru, maletreenereid ja õpilasi. Osavõtjate hulgas oli raamatu autor Jaan Ehlvest, kirjastuse „Jumava“ juhataja Juris Visockis, Läti Maleliidu president Āris Ozoliņš, Riia malekooli direktor ja Läti Maleliidu juhatuse liige Līga Ungure, Läti Maleliidu juhatuse liikmed Andris Ozols, Ilmārs Krūms, Alberts Cimiņš, Normunds Miezis ja Egons Lavendelis, naissuurmeistrid Laura Rogule ja Läti rahandusminister Dana Reizniece-Ozola.

Tänades autorit tema raamatu „Malegümnaasium“ eest, kinkis Läti Maleliit talle malevankri kujulise valge vaasi.

Nii paljude malesõprade kohalolekul ei saanud läbi ka ilma male mängimiseta. Suurmeistrid Jaan Ehlvest, Laura Rogule ja Dana Reizniece andsid noortele maletajalele simultaani. Jaan Ehlvest mängis üksi kaheksa vastasega, aga Laura Rogule ja Dana Reizniece andsid paarissimultaani. Ehlvesti võitis Mikelis Vingris, Arsens Bataševs mängis temaga viiki, aga Laurat ja Danat võitis Aleksandrs Krasiļņikovs. Ülejäänud partiid lõppesid suurmeistrite võiduga. Simultaanmängude kõrval mängiti ka teisi põnevaid partiisid.

Läti Maleliidu president Āris Ozoliņš iseloomustab õpikut järgnevalt: „Sinu käes on raamat, mis juhatab sind väga huvitavasse, põnevasse ja tohutult laia maailma, mis jääb sind alati võluma ja vaimustama – maagilisse malemaailma! Sõltumata su vanusest ja sellest kui palju oled varem malet mänginud, sellest raamatust on sulle palju kasu. Kuid pea meeles, et su järgmised sammud male õppimises sõltuvad mitte raamatust või arvutist, vaid sinu enda innukusest, huvist ja sihikindlusest. Läti Maleliit, kes on üks selle raamatu väljaandmise initsiaatoreid, teeb praegu ja ka edaspidi kõik võimaliku, et saaksid omandatud maleteadmisi kasutada nii mängides sõpradega maleringis kui ka rahvusvahelistel turniiridel!“

Ürituse ajal teatati, et lätikeelset malekirjandust täiendab varsti veel üks raamat. Nimelt on valmimas Zigurds Lanka maleõpik, mis on mõeldud juba põhjalikumate teadmistega ja kõrgema tasemega maletajatele.

 

 

Jaan Ehlvest Riias 2018. Foto Läti Maleliit.

 

Nagu enamik malesuurmeistreid maailmas kirjutab ka Jaan Ehlvest oma raamatud inglise keeles. Nii on neil lihtsalt laiem levik. 2004 ilmus tema sulest „The Story of a Chess Player“, mis autori sõnade järgi on mõeldud täiskasvanud maletajatele. 2011 ilmunud „Chess Gymnasium“ eeldab peamiseks sihtrühmaks algajaid, eeskätt lapsi.

Praegu on rahvusvahelises internetiportaalis Quality Chess välja pakkumisel ka Jaan Ehlvesti uuem raamat „Grandmaster Opening Preparation“ – http://www.qualitychess.co.uk/products/1/323/grandmaster_opening_preparation_by_jaan_ehlvest

 

Vestlesin Jaan Ehlvestiga pärast tema Riias käiku. Ta kinnitas, et esitlus oli korraldatud meeldivalt. Tundsin huvi, millal saaksid ka eesti lapsed oma emakeeles selle raamatu abil maleteadmisi täiendada. Ta ütles, et loodab, et see kunagi teoks saab. Kuid ta vajab toetust.

Tahaks loota, et iidset väljendit prohvet pole kuulus oma kodumaal, ei tarvitseks parafraseerida maleraamatute suurmeistrist autori kohta.

Merike Rõtova

Autorist:

RÕTOVA, Merike (sündinud 19. VIII 1936) on maleveteran ja -publitsist. Koostanud maleraamatuid, kirjutanud malest erinevates meediaväljaannetes, rääkinud malevõistlustest raadios.

kommentaarid

Veel artikleid:

  • - Ülar Lauk
  • - Kaido Külaots
  • - Margus Sööt
  • - Merike Rõtova
  • - Erik Terk
  • - Teised kaasautorid