menüü

Külas suurmeister Kaido Külaots

Eesti Spordiajaloo Seltsi Tallinna osakonnal on kord kuus kavas kohtumised tuntud sportlastega. Oktoobrikuu seltsiõhtul kohvikus „Kardemon“ Nõmmel oli külas maletaja, suurmeister Kaido Külaots. Meie spordiajaloo huvilised on üsna hästi kursis Eesti male varasemate tulemustega. Ei ole unustatud Paul Kerese võitu AVRO turniiril 80 aastat tagasi 1938 ja meie maletajate hiilgesaavutust, pronksmedaleid Buenos Airese maleolümpial 1939. Teatakse peast P. Kerese pretendentide turniire, aga ka meie naismaletajate Salme Rootare ja Maaja Ranniku saavutusi.

Kuna praegu Spordilehe puudumisel spordiinfo jääb suures osas internetipõhiseks, siis võib aga selguda, et spordihuviline netiavarustes nii palju surfata ei jõua, et kõigi aladega jooksvalt kursis olla.

Lünkade täitmiseks meie maleelu puudutavates küsimustes oligi külla palutud meie praegune esimaletaja Kaido Külaots. Sündinud on ta 1976, seega aasta pärast Paul Kerese surma. Kasvas ta Pärnu külje all Paikusel. Kuigi pikk kasv ja head füüsilised võimed oleksid võinud eeldada korvpalli eelistamist, jäi noormees siiski malelaual puunuppe liigutama. Eeskujuks oli ka kirimaletajast isa Aare Külaots, kelle partiianalüüse Kaido juba väiksena jälgis. Male juurde jäämist innustas ka see, et ta üha sagedamini võitis nii üksikuid partiisid kui ka turniire.

Kaido Külaots külas Eesti Spordiajaloo Seltsi Tallinna osakonnal. Foto: Merike Rõtova.

Noorpõlve tipptulemuseks jäi 1993 Bratislavas kuni 18-aastaste MMil võidetud pronksmedal. Ta jagas seal koguni 1.-3. kohta, kolmas oli ta vaid lisanäitajate tõttu. Läks üle 20 aasta, enne kui meie noormaletaja kõrgemal tiitlivõistlusel medali sai (Mai Narva EM kuld 2014.a.).

Eesti meister on Kaido Külaots olnud kaheksa korda. Nii palju vabariigi esimaletaja tiitleid on ka Iivo Neil, teistel meie maletajatel vähem. Kaido ütleb, et ka üheksanda kuldmedali kavatseb ta kindlalt kätte saada, et selle tiitli omanikuna arvuliselt esimene olla!

Paar aastat tagasi võitis Kaido Külaots FIDE Balti tsooniturniiride tsükli (kolm turniiri vastavalt Eestis, Lätis ja Leedus) saavutades sellega Baltimaade esinumbri tiitli.

Lähiminevikust hindab ta eriti esikohta käesoleval aastal Budapestis tugeval rahvusvahelisel turniiril.

Huvipakkuvad olid ka suurmeistri muljed hiljutiselt maleolümpialt Batumis, kus ta mängis Eesti meeskonna esimest lauda. Ka sellest võistlusest ju meie ajakirjanduses eriti palju juttu ei olnud. 1939.a. Buenos Airese ajad meie jaoks vaevalt kunagi tagasi tulevad. Male kandepind maailmas on väga laienenud. Meeskondi mängis seekord 185, Eesti sai 54. koha. Kaido arvates on see koht meie jaoks enam-vähem võimaluste kohane. Treenerina oli kaasas Jaan Ehlvest, kes ise kahjuks Eesti eest mängida ei saa, kuna ta juba aastaid maletab USA lipu all. Tulemustel Kaido eriti ei peatanud, kuna need on soovi korral ju internetist järele vaadatavad. Rohkem oli juttu telgitagustest. Saadi näiteks teada, et tänapäeval on probleemiks elektrooniliste abivahendite kasutamine. Seepärast ei tohi nüüd maleolümpial võistlejal mängusaali sisenedes kaasas olla mobiiltelefoni, käekella ja isegi mitte oma pastapliiatsit!

Maleolümpia koondislaste, kaptenite naasmine Gruusias Batumis toimunud maleolümpialt. Tallinna lennujaamas maanduti 7. oktoobri õhtul, samal päeval algusega kell 12 toimus ka maleliidu erakorraline üldkoosolek, kus meie paremad maletajad seekord kahjuks sõna ei saanud, ehkki nad seda soovinuks. Foto: Madis Staub.

Kuigi Kaido Külaots on jätkuvalt tegevmaletaja, on ta tegutsenud ka treenerina. Eriti rõhutas ta oma tööd Soome rahvusmeeskonna treenerina. Omalt poolt kinnitasin kokkutulnuile, et ka meie noormaletajad Ottomar Ladva ja Mai Narva on talle võlgu kvaliteetse malelise abi eest.

Omamoodi põnev oli suurmeistrile ka kevadel „Äripäeva“ poolt korraldatud ettevõtmine „Kaido Külaotsa meistriklass“. Võimalusi male populariseerimiseks tuleb ju alati ära kasutada.

Esitati hulgaliselt küsimusi. Milline on tema skoor Ehlvesti vastu? Üks kaotus, üks võit, ülejäänud viigid. Kas ta mängib ka pimemalet? Vahel ikka. Mõnikord lihtsalt pole malendeid käepärast. Ta tuletas meelde, kuidas nad nii peast mängisid Mai Narvaga laevakohvikus talvel Stockholmist Rilton Cup`i turniirilt naastes. Küsimusi oli veelgi. Kõigile ta enam vastata ei jõudnud, kohvikus reserveeritud aeg sai otsa. Poolteist tundi teda kuulates oli möödunud kiiresti. Kaido Külaots on hea ja vaimukas esineja, kes parajal määral ka huumoriga oma juttu oskab vürtsitada.

Kõneall oli ka maailmamale. Kokkutulnuile näidati maailmameister Magnus Carlseni (Norra) ja tiitlipretendent Fabiano Caruana (USA) pilte. Need kaks meest mängivad tänavu novembris Londonis MM-matši. Väga kena oli pildil ka hiinlanna Ju Wenjun, naiste praegune malemaailmameister.

Kokkuvõtvalt võib öelda, et spordiajaloo huvilised, kellel on laialdaselt teadmisi ammustest aegadest, said nüüd ka tunnetada tänapäeva hõngu.

Kaido Külaots külas Eesti Spordiajaloo Seltsi Tallinna osakonnal. Foto: Merike Rõtova.

Merike Rõtova

Autorist:

RÕTOVA, Merike (sündinud 19. VIII 1936) on maleveteran ja -publitsist. Koostanud maleraamatuid, kirjutanud malest erinevates meediaväljaannetes, rääkinud malevõistlustest raadios.

kommentaarid

Veel artikleid:

  • - Ülar Lauk
  • - Kaido Külaots
  • - Margus Sööt
  • - Merike Rõtova
  • - Erik Terk
  • - Teised kaasautorid