menüü

Palju õnne, Madis Staub!

Viimasel kümnendil maleuudiseid ja maleturniire jälgival asjahuvilisel on vaevalt märkamata jäänud härra Madis Staubi aastate pikkune töö malesündmuste pildis jäädvustamisel. Tema fotoülesvõtted on kaunistanud väga paljude malevõistluste kajastust internetis, nii maleuudiseid vahendavatel kodulehekülgedel kui ka sotsiaalmeedias Facebookis. Täna tähistab Madis Staub oma 80. sünnipäeva – palju õnne!

Madis Staubi male juurde tulek algas tegelikult juba palju-palju varem, nooruspäevil 1950ndatel, sünnipäevalise enda lühike meenutus male juurde sattumisest: „Käigud ma sain selgeks tänu sellele, et minu poolteist aastat vanemale vennale kingiti Paul Kerese „Malekool“ esimene osa – sealtpeale mängisime omavahel, vennas oli ka koolinoorte malevõistkonnas. Male sain selgeks nii 13-14-aastasena alles. Elasime toona Tartumaal, käisin Ulila 7-klassilises koolis (hiljem nimetatud Kaimi põhikooliks), pere peamine elatusvahend oli vanaisa kolhoosi aiamaa.“

Viik maailmameister Mihhail Taliga

Edasi viis haridustee Emajõe äärsesse ülikoolilinna. „Mina astusin Tartu raudteetehnikumi, majanduslikult oli keeruline aeg, seepärast oli eesmärgiks õppida stipendiumile. Samal ajal olin ka raudteetehnikumi parim maletaja,“ meenutas Staub.

“Kui Mihhail Tal tuli esimest korda NSV Liidu meistriks 1957. aastal, siis andis ta Lepa aulas malesimultaani ja mina olin üks vähestest, kes tema käest viigi kätte sai. Seal olid osalemas ka toonased Tartu paremad maletajad, näiteks Udo Tarve jt. Mina sain viigi, lisaks minu kõrval istus üks Lõuna Kõrbepingevõrkudes töötanud meesterahvas, härra Rebas, kes sai hilisema male maailmameistri Mihhail Tali vastu isegi võidupunkti. Pärast härra Rebas lõõpis alalõpmata, kuidas ta Talile pähe pani – maletajad on edevad inimesed,“ rääkis Staub.

1959. aastal lõpetas Staub raudteetehnikumi, seejärel värvati ta sõjaväeteenistusse, kust naasis alles 1963. aastal. „Ligi 20 aastat töötasin seejärel raudteel, tõusin rongikoostajast Tallinna jaama peainseneriks. Raudteeklubi Lokomotiivi esivõistlused males toimusid meistrikandidaatide osalusel, eeskuju oli Nikolai Kortšagin, samuti sealne paremaid maletajaid Otto Lahi. Malemängimine oli nagu väike puhkus põhitööst,“ kommenteeris Staub.

Raudteetöölt viis elutee edasi toonasesse Müürisepa kutsekeskkooli, meistri ametisse, sealgi kohtas malesõpru. Edasi siirdus Staub tööle Projekteerimise Instituuti konstruktoriks-tehnikuks, tasapisi said tema jaoks tolleski ametis lihtsamatest asjadest keerulisemad, töölauale hakkasid kogunema üha keerulisemad asjad.

„Aga ka malet sai sel ajal pisut mängitud, näiteks toimusid instituutide vahelised Eesti-Läti-Leedu sõpruskohtumised, kus esimest lauda mängis meil meistrikandidaat Adolf Rajavee,“ meenutas Staub.

Madis Staub Karksi Ratsu kiirmaleturniiril. Karksi-Nuia, 8. august 2020.a.

Vana arm tärkas pensionipõlves

Kogu hingega male juurde naasmist mäletab Staub nõnda: „Kui jäin pensionile, siis sõbrad Andrus Talihärm, Toomas Valgmäe, Margus Sööt kutsusid mind Viljandisse Ilmar Raua mälestusturniirile, aasta võis olla 2013, seal siis mängimise kõrvalt hakkasin ka malepilte tegema. Viljandi turniiridel osalesid teiste seas ka väga sümpaatsed malesuurmeistrid Jaan Ehlvest, Normunds Miezis Lätist, kadunud Aloyzas Kveynis Leedust, sain tuttavaks ka kohaliku suurmeistri Meelis Kanepiga, tema venna Siim Kanepiga – väga tore ja sõbralik seltskond. Raua turniiride kõrval olid toona Eesti Male Toetusühingu toel toimumas mitmekümnes kohas üle Eestimaa maleturniirid, kus ma hakkasin süsteemselt võistlemas käima, pilte tegema ja süda tuli tagasi male juurde.“

Viimastel aastatel on Staub käinud lisaks Eestis maletamistele ka mitmetel välismaa suurtel malefestivalidel mängimas ja pildistamas, ta on korduvalt osalenud Tšehhimaal Pardubice malefestivalil, kus on tema sõnul fantastiline õhkkond. Samuti korraldas Staubi sõnul väga hästi Lätis Liepajas oma Rokade-festivali Aris Ozolins.

„Mis mulle pildistamise juures meeldib nendel turniiridel – alati eraldatakse festivali lõpetamisel minut või paar autasustatavate pildistamiseks koos korraldajatega. See on nende pidu, kes võidavad auhinna, hea sõna ja pilt ja veel parem ka video on tunnustus neile,“ polnud Staub kiitusega kitsi.

Lõpetuseks meenutas Staub, et malevaimustust aitasid tohutult kasvatada veel ka Maleklubi Faalanksi poolt Tallinnas rahvusooperi Estonia vastas asunud Teatri puhvetis toimunud maleturniirid ja maleõhtud. Ta tõi esile üht toonast puhvetiõhtut, kus olid kohal malelegendid Anatoli Karpov, Gennadi Sossonko ja Robert Hübner, kes olid kutsutud Pühajärve kiirmaleturniirile.

Madis Staub on sage külaline iganädalastel maleõhtutel Mustamäel Kännukuke raamatukogus. Pilt jõuluüritusest 2019.a.

Margus Sööt

Autorist:

SÖÖT, Margus (sündinud 18. IV 1980 Tallinnas) on meistrikandidaat males, maletanud alates 6-7-eluaastast, Tallinnas Paul Kerese malekoolis oli treeneriks Viljandist pärit mitmekordne Eesti naiste meister Mari Sammul-Kinsigo. Margus on mitmete maleraamatute autor ja toimetaja ning kirjutanud malest paljudele meediaväljaannetele.

kommentaarid

Veel artikleid:

  • - Ülar Lauk
  • - Kaido Külaots
  • - Margus Sööt
  • - Merike Rõtova
  • - Erik Terk
  • - Teised kaasautorid