menüü

Euroopa meistrivõistluste teine pool kapteni pilguga

5. voor ja Island. Suure 3,5-0,5 võidu taga olid üsnagi dramaatilised sündmused. Volodin ei leidnud väga teravas seisus õiget käiku ja pidanuks materjali kaotama, kuid vastane tegi ajanappusest tingituna kiire ja impulsiivse käigu, mille järel jäi õigus mustadega mänginud meie mehele. Seeman tegutses mustadega agressiivselt, ohverdas etturi, kuid teise etturi ohver võinuks õige vastuse korral tuua võidu islandlasele... õnneks vastane läks võtma kolmandat etturit, mille järel musta rünnak partii efektselt lõpetas. Valge viis etturi lippu, ent must pani mati. Kanep jõudis enametturiga vankrilõppmängu – täpsem mäng võinuks terve punkti tuua. Paraku täpsusest jäi vajaka. See oli islandlaste ainus viigipunkt, sest Külaots mängis oma vastase heas stiilis üle. Loo lõpetas lipuohver.

6. voor. Moldova mehed olid reitingutelt meie vastu favoriidid, kuid laudade järjekord oli neil omapärane (tegelikult on seda just Moldova võistkonnal olnud ka varemgi) – rahvusvahelised meistrid 2. ja 3. laual, suurmeistrid viimastel laudadel. Õnneks nende „kavalus“ ei töötanud – Volodin sai 2. laual kindla võidu, väga efektse rünnakuga korraldas laual vastasele täieliku hävingu Kanep, Seemani viik fikseeris matšivõidu. Külaotsal oli täiesti kaelamurdev partii Iordachescuga. Põhilised sündmused toimusid olukorras, kus mõlemad pidid hakkama saama 30 sekundiga käigule. Võiduvõimalusi oli mõlemal... lõpuks oli rohkem õnne vastasel. Tõsi, ta mängis ajapuuduses hämmastavalt hästi – mul jäi kõrvalt vaadates suu lahti, milliseid käike ta leidis.

Kolmas matšivõit andis juba hea tunde, 50% meie taseme juures on kindlasti hea – maleolümpiatel pole viimastel kordadel võite Euroopa meeskondade üle just palju... pigem on punkte korjatud eksootiliste riikide esindustelt.

7.voorus oli vastas üks eeldatavaid medalikonkurente – Poola (poolakad olid seni kahvatult esinenud, kuid jõudsid viimaseks vooruks tipu lähedale, heideldes otsustavas matšis Venemaaga). Poolakad midagi juhuse hooleks jätta ei soovinud ja panid välja oma parimad mehed eesotsas superstaaride Duda ja Wojtaszekiga. Puhkas ebakindlalt esinenud 4. laua mees Tomczak. Wojtaszek võitis avangus Volodini vastu etturi, kuid must vanker tegutses 5. real nii hästi, et Volodinil olid täiesti reaalsed vastušansid. Kahjuks vead ajapuuduses tõid siiski kaotuse. Hämmastaval kombel olid ülejäänud laudadel meie meestel väga head seisud. Sepp tegi mustadega kerge vaevaga viigi, Kanepil oli raskete vigurite lõppmängus selgelt (küll mitte teab mis palju) parem, kuid aega vähe ja ta pakkus viiki. Külaots oli avangus eksperimenteerinud poolaka täielikult nurka surunud. Ühel hetkel oli peal taktikaline löök c5-c6, mille peale vastane oma sõnul oleks kohe vigurikaotuse tõttu alla andnud. Võimalusi oli ka hiljem otsustav ülekaal saada, kuid… kas väsimus või mis… lõpuks ei õnnestunud mängu loogilise lõpuni viia. Viik ja valus matšikaotus. Vähemalt jättis mäng meeldiva tunde, et tippmeeskondadelt on võimalik punkte võtta.

8.voor ja 1. laual mustad Belgiaga. Avanguline ettevalmistus läks meie meestel täielikult täkkesse ja paaritunnise mängu juures ei tundunud isegi 4-0 võit utoopiana. Belglased olid kogenud treeneri Mihhail Gurevitši juhendamisel mänginud siiani suurepäraselt, kõigi meeste esinemisreiting oli üle 2500 ja nad püüdsid tiitlinorme. Kõige ohtlikum oli neil 2. laual mänginud väga andekas 14-aastane Daniel Dardha (võistkonna varumees oli tema isa - Albaania päritolu Arben Dardha, kes on Belgias elanud juba üle 20 aasta).

Kahjuks suurt võitu ei tulnud. Esimesena komistas Seeman, kes ilmselt juba suure paremusega seisus vahetas ära oma võimsa vabaetturi (saatuse iroonia - võitmiseks tuli käia c5-c6, nagu eelmises voorus Külaotsal) ja jäi isegi vähemetturiga seisu. Õnneks jäi vastane pärast ajakontrolli pikalt mõtlema ja ei suutnud vähese aja juures enamat käikude kordamisest. Selleks ajaks oli Kanep juba võitnud - avangust hiilgav seis, etturivõit ja lõpuks matirünnak. Enne ajakontrolli läks Volodini seis pingeliseks - Belgia noormees sai vastumängu. Volodin leidis keerulises olukorras väga hea plaani, tegi häid profülaktilisi käike (Kg1!!) ning võitis. Matšivõit oli seega käes - Külaotsa mäng pidanuks kõige tõenäolisemalt viigiga lõppema, ent Armeenia päritolu belglane näitas virtuoosset lõppmängukunsti ja pigistas võidu välja. 2,5-1,5 oli muidugi igati hea ja taas jõudsime 50%-le.

Viimases voorus oli vastaseks Iisrael. Nende esinumber Rodštein oli kaotanud kaks mängu järjest ja sai puhkust. Avangus üllatas vastast üsna kurjalt Sepp (tõsi, see polnud kodune ettevalmistus, vaid improviseeritud viguriohver). Positsiooniline ratsuohver kahe etturi eest andis vapustavalt hea seisu. Vastane ei leidnud midagi asjalikku ning varsti kaotas kolmanda etturi, jäädes väga raskesse olukorda. Sepp võinuks võita neljanda etturi või luua kaks seotud vabaetturit... mõlemad võitnuks kergesti. Edasine oli paraku õudusunenägu… võiduseisust sai viigiseis ning lõpuks kaotus.

Korraliku initsiatiivi haaras mustadega Volodin - vankri sissetung b-liinilt pannuks vastase juba kriitilisse olukorda. Kiirustades tehtud läbimurre d6-d5 ei andnud kahjuks tulemust, järgnesid kaks viga järjest ja edasi peremehetses juba Smirin. Ka siit tuli kaotus.

Kanepil läks asi avangus käest - mustad ratsud liikusid ajapuuduses väga kenasti ja taktikaliselt väga terane Nabaty sai teenitud võidu. Külaots hoidis valgetega kogu aeg initsiatiivi enda käes - must ratsu pidi tõmbuma parterisse b7-le, ent midagi tõsisemat ei tekkinud. Lõpuks läksid kõik nupud vahetusse ja lõpetati kahe kuningaga.

Turniiri peab hindama Eestile edukaks… paraku võinuks see koosseis suuremaid tegusid teha kümmekond aastat tagasi, vahepealne täielik paigalseis – maleliidu juhtkonna endise koosseisu tippmale vaenulik tegevus – on jätnud sügava pitseri. Tuleb üritada kaotatud aega kas või mingil määral tasa teha…

Ülar Lauk

Autorist:

LAUK, Ülar (sündinud 14. VI 1968 Võrus) on maletaja, maletreener ja -ajakirjanik. 2007. aastal rahvusvahelise meistri tiitli pälvinud Ülar on Eesti meistrivõistlustel võitnud hõbeda (1992) ja 3 pronksi (1994, 2003, 2007). Ülar on mitmete maleraamatute autor ja toimetaja ning kirjutanud malest paljudele meediaväljaannetele.

kommentaarid

Veel artikleid:

  • - Ülar Lauk
  • - Kaido Külaots
  • - Margus Sööt
  • - Merike Rõtova
  • - Erik Terk
  • - Teised kaasautorid