menüü

Valged alustavad ja Valner võidab

Valged alustavad ja Valner võidab

Euroopa klubide karikavõistlustel Kreekas Porto Carrases, Halkidikis asuvas merekuurordis, tegi Reval Spordi klubi koosseisus hiilgetulemuse 3. laual Uku Valner. Ta kogus vastaste keskmise 2384 juures +4 ehk 5,5 punkti 7-st (performance üle 2600, mida Eesti mängijad viimasel ajal just tihti ei näita) ning täitis rahvusvahelise meistri normi. Kusjuures suurmeistri norm oli peaaegu kõigi näitajate põhjal samuti olemas – üksnes see, et ta mängis vaid 2 suurmeistriga (nõutav 3), kusjuures 6. vooru vastasel oli olemas suurmeistri reiting, kuid mitte tiitel.

Ei saa ära märkimata jätta ka soomlaste Aatose 1. laual 48-aastase Antti Virtaneni elu tulemust – 5 punkti 7-st ja IM-norm (performance 2558).

Minu poolt mõlemale mehele palju õnne ja edu järgmistel turniiridel.

Võistlusest endast – kohal oli 6-7 meeskonda, mis reaalselt üritasid võitu st koosseisus kas kõik suurmeistrid või koos nendega ka paar rahvusvahelist meistrit. 1. asetusega oli Makedoonia Alkaloid (sponsoriks ravimifirma), mille eest mängisid 6 tippsuurmeistrit (nende meeste keskmine ELO oli 2741) ja kaks tunduvalt nõrgemat makedoonlast. Makedoonlasi usaldati laua taha vaid 1. voorus ning kokkuvõttes selgus, et niimoodi soovitud tulemust ei saavuta – üksnes 6. koht.

Enam-vähem sama juhtus lõpuks ka Norra Valerengaga. Meeskond eesotsas Magnus Carlseniga oli veel enne viimast vooru liider, kuid ka nende varumehed said laua taha kahepeale kokku vaid 5 partiis nõrgemate vastaste vastu. Tegelikult olid neil kogu aeg väga tugevad vastased, Molodjožka võideti 4,5:1,5, Novy Bor’iga viik 3:3, Odlar Yurdu 3,5:2,5 ja Alkaloid 3,5:2,5.
Carlsen suutis võita vaid ühe partii ning viigistas 5 – viimases voorus kaotati võitjatele, Peterburi Vaskratsanikule 2-4 ja kokku üksnes 5. koht.

Kes tõusid tippu, näete allolevast tabelist 1.-2. Peterburi Mednõi Vsadnik, AVE Novy Bor (Tšehhi) 12; 3.-6. Molodjožka (Venemaa), 4. Obiettivo Risarcimento Padova (Itaalia), Valerenga ja Alkaloid 11; favoriitide hulka kuulunud Aserbaidžaani Odlar Yurdu eesotsas Mamedjaroviga jäi 9. kohale ... 29. Reval Sport 7 (61 meeskonda)

Peterburi meeskonnas tekitas hämmeldust, et nende 1. laud Pjotr Svidler kaotas oma esimesed 4 mängu... samuti ei saa mitte märgata, et tugevamatest mängis Peterburi vaid Alkaloidiga (4. voorus kaotati neile 2,5:3,5) ja viimases Valerengaga 4:2.

Ja lähme siis Tallinna male-lipulaeva tulemuste juurde. Tulemused


Asetuselt oldi teise poole alguses ja 1. voorus selgus, et meie meeskonnal võib olla probleeme kohtumistes tugevate vastastega. Siiski ei antud punkte niisama ning Uku Valner tegi mustadega viigi kõrge reitinguga suurmeistriga.

2. voorus võitis Reval Taani meeskonda Jetsmark.

Reitingute vahekord oleks eeldanud tasavägist võitlust – tegelikkuses said eestlased taanlastelt 1219. aasta juunis, ehk kaheksa kuud vähem kui 800 aastat tagasi toimunud, toona Tallinna kohal olnud Lindanise, all toimunud lahingu https://et.wikipedia.org/wiki/Lindanise_lahing eest ülekaaluka revanši. Uut Dannebrogi taevast ei langenud... küll aga langes eestlastele punkte sülle.

Valner – Rosenkilde http://view.chessbase.com/cbreader/2018/10/20/Game36172716.html

Nestor - Rasmussen http://view.chessbase.com/cbreader/2018/10/21/Game38012264.html

Jessen - Nahkur http://view.chessbase.com/cbreader/2018/10/21/Game42730686.html  

3.voorus tehti 3:3 viik täitsa kobeda Solingeniga.

Solingeni teras polnud enam nii vahe, kui keskajal... https://en.wikipedia.org/wiki/Solingen

Naumann – Valner

Väga huvitav lõppmäng oli partiis Michalczak – Nestor

4.voor tõi napi kaotuse teiselt Makedoonia meeskonnalt (lisaks Alkaloidile)

Ladva – Arnaudov

Valgel oli juba korralik ülekaal, kui ajakontrolli eel selle käest lasi Valner - Nikolovski

Nestor – Dinev

5.voorus oli vastasteks Blackthorne Russia nimeline klubi.

Millest selline klubi nimi? Kolm mängijat kandsid seal perekonnanime Ledger.

Mõnes partiis kukub punkt sülle ka – Valner – Duncan

Jälle üks väga põnev lõppmäng Ledger – Kukk

6.voor tõi veel ühe Saksamaa meeskonna – Bremeni Werderi

Kolmel viimasel laual olid vastased üsna selgelt meie meestest üle. Esimesel laual osutus Ladva lipuohver valeks ja enne lõppu oli valgel juba lihtne võit... ent visadus tasus seekord ära ja vastase viga läks talle maksma viguri, mille järel oli laual täielik viik. Liival möödus enamus partiist vähemetturiga vastupanu osutamisest, algul oli Babulal võit olemas, pärast enam mitte.

Markgraf – Valner  

7.voor. Vastasteks põhjanaabrid, kel vajas puhkust nende 1. laua mängija Tapani Sammalvuo.

1. laual oli Ottomar Ladva vastaseks tugev MMA võitleja, kes ei ütle ära ka maleturniiridel osalemisest (aastaid tagasi olime klubikaaslased Tampere Tarauses).
  Ladva – Lampen

Valner – Verkasalo

Ülar Lauk

Autorist:

LAUK, Ülar (sündinud 14. VI 1968 Võrus) on maletaja, maletreener ja -ajakirjanik. 2007. aastal rahvusvahelise meistri tiitli pälvinud Ülar on Eesti meistrivõistlustel võitnud hõbeda (1992) ja 3 pronksi (1994, 2003, 2007). Ülar on mitmete maleraamatute autor ja toimetaja ning kirjutanud malest paljudele meediaväljaannetele.

kommentaarid

Veel artikleid:

  • - Ülar Lauk
  • - Kaido Külaots
  • - Margus Sööt
  • - Merike Rõtova
  • - Erik Terk
  • - Teised kaasautorid