menüü

Läti, Riia, Kipsala saar ja suur maleturniir

Läti, Riia, Kipsala saar ja suur maleturniir

Riias toimus 6.-12. augustil juba VIII Riia Tehnikaülikooli malefestival. Maletajaid jagus tervelt viide gruppi, neist tugevaimas – A-grupis mängis tervelt 260 osalejat. Turniiri hingeks on läbi aastate olnud Egons Lavendelis, keda toetab nõu ja jõuga kogu Läti malerahvas. Mängiti Kipsala näitusekeskuses praktiliselt südalinnas.

Kel aega oli, sai voorude otseülekandeid vaadata Youtube kanalil, kus põhikommentaatorina oli ametis suurmeister Toms Kantans – näiteks 1. voor https://www.youtube.com/watch?v=AD0e0oIbAvQ

Võistlustules oli 24 GM, 44 IM, 1 WGM ja 8 WIM-i. Kõige rohkem mängijaid oli Saksamaalt ja Lätist – 35, Venemaalt 34 ja Eestist 20. India riigi poolne suur abi väljendus siin 11 esindajaga, 11 mängijat oli ka Türgist, kus samuti malet tublisti toetatakse. Indiast oli mängimas ka maailma kõigi aegade nooruselt teine suurmeister Praggnanandhaa ning ilmselt jäi siin paljudele meelde ka tema vanem õde Vaishali, kes täitis siin WGM normi.

Eestlaste tulemused on allpool oleval pildil. Kõige edukam oli võistlus kahtlemata Andrei Šiškovile, kes püsis kogu aeg piisavalt kõrgel, et saada endale tugevaid vastaseid (2 GM-i ja 4 IM-i) ja täitiski IM normi. Ta võitis 3, viigistas 5 ja kaotas 1 mängu. See on talle kolmas normitäitmine, ka Elo 2400 on talle alistunud juba 2008. aastal, seega pole ilmselt tarvis kaua oodata, mil see tiitel ka kinnitatakse.

FIDE lehel ringi vaadates ootab GM tiitli kinnitamist Riias normi täitnud austerlane Robert Kreisl

Andrei Šiškovi lehelt me samasugust informatsiooni ei leia. Kas maleliit ikka tegeleb sellega?

Tulemused on siin ja FIDE lehel

Kaksikvõidu võtsid Armeenia suurmeistrid Hovhannisjan ja Petrosjan – 7,5 punkti 9-st on uhke saak.

Esikuuik - esireas vasakult Aleksander Predke, Igor Kovalenko, Rasmus Svane, Robert Hovhannisjan (karikaga), Andrei Jessipenko ja Manuel Petrosjan. Foto: Läti Maleliit.

Eestlastest ei läinud kuidagi mäng käima Kaido Külaotsal – väga pikad partiid, mitmed viigid nõrgematega (sh Vaishaliga) ja alles kahes viimases voorus sai näha harjumuspäraseid rünnakuid ja teravat heitlust.

Edukaim eestlane oli 25. kohal lõpetanud Jüri Krupenski. Tulemus võinuks veelgi parem olla, kui poleks olnud kaotust viimases voorus.

Reitingukasv või langus näitabki ära, kes oli meie mängijatest edukas ja kes lootis paremat tulemust. Auhinnalise koha teenis näiteks Sander Kukk – parim alla 2200 reitinguga mängija.

Ja nüüd põhiline – looming.

Severina – Krupenski Kvaliteediohver ja etturite võidujooks.

Krupenski - Kollars

Krupenski - Haria

Külaots – Arnold

Dhulipalla - Külaots

Šiškov - Kovalenko

Väga efektne rünnak toimus partiis Šiškov – Martinkus

Ja partii, mis tõi IM normi – Holland – Šiškov

Siroši partii järgi võib õppida, kuidas mängida viimaste aastate ühe kõige nürima avanguvariandi vastu.

Sander Kukk sai avangus ohverdada oda f7-le. Üsna haruldane juhus tänapäeva turniiridel. Matirünnak on nauditav.

Kukk karistas äsja Venemaal IM-normiga turniiri võitnud venelast kiirelt ja karmilt

Kirill Chukavin mängis vankrilõppmängus üle India rahvusvahelise meistri

Järgmine lugu tuleb noorte EM-ist, mis käib praegu täpselt samas Kipsala näitusekeskuses.

Ülar Lauk

Autorist:

LAUK, Ülar (sündinud 14. VI 1968 Võrus) on maletaja, maletreener ja -ajakirjanik. 2007. aastal rahvusvahelise meistri tiitli pälvinud Ülar on Eesti meistrivõistlustel võitnud hõbeda (1992) ja 3 pronksi (1994, 2003, 2007). Ülar on mitmete maleraamatute autor ja toimetaja ning kirjutanud malest paljudele meediaväljaannetele.

kommentaarid

Veel artikleid:

  • - Ülar Lauk
  • - Kaido Külaots
  • - Margus Sööt
  • - Merike Rõtova
  • - Erik Terk
  • - Teised kaasautorid