menüü

Jõulud Groningenis

Jõulud Groningenis

22.-30. detsembrini toimus Hollandis Groningenis suur malefestival, mille A-turniirist võttis osa meie suurmeister Ottomar Ladva. Selliste Openite spetsialistide nagu Sergei Tivjakov ja Michal Krasenkow kaasa mängimine eeldanuks, et teistele suurt sõnaõigust ei jäeta. Lisaks nendele oli laua taga veel 7 suurmeistrit. Ladva oma reitinguga 2497 oli 7. asetusega.

Link turniiritabelile chess-resultsis

Turniiri algus oli Ladval kena – 3 võitu, ent eelkõige pani mind kulmu kergitama nende kvaliteet. Kaks väga heas stiilis positsioonilist kvaliteediohvrit 2. ja 3. voorudes. 4. voorus viigistas ta kohaliku talendi - 16-aastase IM-i Liam Vrolijkiga. Ette rutates tuleb öelda, et kogenud suurmeistritele pakkusid väga kõva konkurentsi noored Hollandi mängijad - IM-id Vrolijk, 18-aastased Casper Schoppen ja Maz Warmerdam, kõvasti segas kaarte (alistas eelviimases voorus Krasenkowi!) ka 23-aastane FM Nick Maatman.

5. vooru partii Tivjakoviga pidi näitama, mis puust Ladva sel turniiril on ja viik tähendas, et ta jäi endiselt tabeli tippu. Tivjakov näitas miniparemusega seisus hämmastavalt head tehnikat ja oli juba võidu lävel, kuid Ladva pääses siiski ainsate käikudega...
6. voorus teenis esikohta jaganud seitsmest mehest ainsana võidu Tivjakov ning näis, et ta näitab konkurentidele kandu. Tegelikkuses ei saanud ta enam ühtegi võitu, lõpetades kolme viigiga.

Ladva viigistas 6. ja 7. voorudes GM Sipke Ernsti ja Schoppeniga. Schoppeni vastu oli taas hea partii – andekate manöövritega piiras sisse musta isoleeritud etturi d5 ja võttis selle ära. Laual oli suur paremus. Oma õnnetuseks pakkus ta aga lippude vahetust, mille järel mustal lõppmängus tänu tugevatele kaksikodadele enam viigi tegemine kuigi raske ei olnud. Eelviimases voorus oli ülitähtis kohtumine kunagise vene noore staari Mihhail Ulõbiniga, kelle tõeline talent jäi avanemata. Mängiti kuuma varianti, millest väljunud partii näiteks hiljutisel naiste MM-i finaalis lõppes valge veenva võiduga ja viis Lagno juhtima. Ulõbin püüdis valge mängu tugevdada, kuid ei märganud musta tugevat repliiki. Järgnes veel üks viga ja Ladva sai selge ülekaalu, mille ta veenvalt realiseeris.

Viimases voorus oli vastas Maatman. Pikk mäng lõppes võiduga ning Ottomar oli turniiri lõpetanud 5 võidu, 4 viigi ja ilma kaotusteta 7 punktiga. Viimases voorus oli tipus mänginud meestest edukas veel Vrolijk, kes lõpetas samuti 7 punkti ja esikoha jagamisega, kuid koefitsient oli tal Ladvast nõrgem. Nii tema, kui 3. koha saanud Schoppen täitsid suurmeistrinormi.

Ladva ütles intervjuus, et praegu on male talle pigem hobiks. Eelmisel aastal ei läinud tal just hiilgavalt – Riia Tehnikaülikooli openil ja Tallinna Balti tsooniturniiril tulid vastavalt -25 ja -15 reitingukaotust. Isegi Eesti meistriks tulles kaotas ta paar reitingupunkti. Maleolümpial ja real teistel võistlustel reiting eriti ei muutunud. Saldo – miinus 46 punkti.
Aga aasta lõpp tõi nüüd väga positiivse tulemuse (ka reitingut tuleb juurde 16 punkti).

1.voor Ladva – Elgersma http://view.chessbase.com/cbreader/2019/1/23/Game60283435.html

2.voor de Jong – Ladva http://view.chessbase.com/cbreader/2019/1/23/Game61306286.html

3.voor Ladva – Kollen http://view.chessbase.com/cbreader/2019/1/23/Game63359712.html

4.voor Vrolijk – Ladva http://view.chessbase.com/cbreader/2019/1/23/Game63646738.html

8.voor Ulõbin – Ladva http://view.chessbase.com/cbreader/2019/1/23/Game65266871.html

9.voor Ladva – Maatman http://view.chessbase.com/cbreader/2019/1/23/Game27146482.html

Ülar Lauk

Autorist:

LAUK, Ülar (sündinud 14. VI 1968 Võrus) on maletaja, maletreener ja -ajakirjanik. 2007. aastal rahvusvahelise meistri tiitli pälvinud Ülar on Eesti meistrivõistlustel võitnud hõbeda (1992) ja 3 pronksi (1994, 2003, 2007). Ülar on mitmete maleraamatute autor ja toimetaja ning kirjutanud malest paljudele meediaväljaannetele.

kommentaarid

Veel artikleid:

  • - Ülar Lauk
  • - Kaido Külaots
  • - Margus Sööt
  • - Merike Rõtova
  • - Erik Terk
  • - Teised kaasautorid