menüü

Olümpiapäevik 8. voor

Olümpiapäevik 8. voor

Eile toimusid FIDE presidendi valimised. Professionaalse Male Assotsiatsioon oli juba ammu avaldanud toetust Arkadi Dvorkovitšile, täna võttis Nigel Short maha oma kandidatuuri ja soovitas samuti toetada Dvorkovitši. Pikk päev lõppeski venelase võiduga 103:78 senise FIDE asepresidendi Georgios Makropoulose üle. Kui uus juhtkond hakkab tegema viljakamat koostööd PCA-ga ning ka Short saab koha nende meeskonnas, siis on tegemist kahtlemata positiivse pöördega. Paraku tuleb siiski praegu öelda, et elu näitab, mis edasi saab.

Eile öösel tegin arvutusi ja täna hommikul tuli kinnitus, et Ilja Siroš täitis rahvusvahelise meistri normi! Olümpialt tuleb ta tagasi kõrge tiitliga. Palju õnne!

8.voor, lahtine turniir.

 

 

Lahtise turniiri tippmatšis alistas USA 2,5:1,5 Aserbaidžaani. Turniiri kahe kõige tugevama mehe duellis Caruana Mamedjarovi.

Poola - Armeenia - 4 viiki.
India – Tšehhi matšil tehti kaks kiiret viiki, ent 4. laual tõi Indiale võidu Sasikiran. 2,5:1,5.
Saksamaa – Hispaania 2,5:1,5 (võidu tõi Fridman).
Inglismaa – Iisrael 2,5: 1,5 (McShane võitis Rodshteini + 3 viiki)
Prantsusmaa – Ukraina 2,5:1,5 (ainsa võidu sai Bacrot Krivorutško üle) Krivorutškol oli võimalik partii väga kauni kombinatsiooniga võita.
Hiina – Holland 2,5:1,5 (taas ainsas resultatiivses mängus võitis Bu Xiangzhi van Wely). Ding Liren leppis viiki võiduseisus Anish Giriga.
Horvaatia – Iraan 2,5:1,5 Sarič – Maghsoodloo
Venemaa võitis Valgevene 3:1. Kramnikult meeldejääv võit Aleksandrovi üle.
Pisut tagantpoolt vaatame partiilõppu Mollah Abdallah – Lupulescu.

 

1.-2. Hiina, Ukraina 14; 2.-7. USA, Ungari, Aserbaidžaan, Armeenia, Kasahstan 13; 8.-12. Venemaa, Gruusia 1, Iraan, Mongoolia, Rumeenia 12 ... 45.-63. (51.) Eesti 9.

Naiste turniiril sai kaotuse liider Armeenia. Ukraina sai 3:1 võidu.

Fotod: Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=zCXycmLCbO8&index=11&list=UUSEWq2JqCHfMZL9rZt-rNIA


Hiina purustas Rumeenia 3,5:0,5.
USA ja Ungari said 3:1 võidud Itaalia ja India üle. India eesotsas Humpy Koneru ja Dronavalli Harikaga on tugev, kuid ei suuda millegipärast päris tippu jõuda.
Gruusia 1 ja 2 koondis said kaotused Kasahstanilt ja Aserbaidžaanilt. Kasahstani naiskond on viimastel aastatel väga tugevaks muutunud. Noored Dinara Sadvakassova, Žansaia Abdumalik, Güliskhan Nahbajeva ja Gulmira Dauletova võistlevad palju ning Kasahstan on medalikonkurentsis.
Venemaa võitis Hollandi 4:0 ja hakkab tasapisi liidritele järele võtma.

Nii, meie mehed-naised. Vastas Austraalia ja Jamaica.

Kaido Külaotsa vastane Anton Smirnov on noor (16-aastane) ja andekas ning juba lõunamandri esinumber. Lõppmängus annetas ta täiesti asjatult etturi, mis võinuks kaotusele viia.

Ottomar Ladva vastane on sündinud Pekingis, ent kasvas üles Austraalias. 14-aastaselt rahvusvaheline ja 22-aastaselt suurmeister. Varasemalt Austraalia 1. laua mees.

Ladva - Zhao Zong-Yuan

Aleksander Volodinil õnnestus avangus kiiresti võrdsustada.
  Illingworth – Volodin.

Ilja Siroši vastane Bobby Cheng sündis Uus-Meremaal, tuli 2007 U10 MM-il pronksile ja juba Austraalia lipu all 2009 võitis U12 MM-kulla. Analüüsis tuli välja väga ilus taktikaline löö, mille mõlemad maha magasid.

Siroš – Cheng

 

Narva, M – Gray

Harukordselt põnev lõppmäng oli partiis Miller – Olde, M Variante on kindlasti veel ja veel... suurepärane õppepartii etturiläbimurrete teemal.

Tsõganova – Clarke

Williams - Olde, G

Ülar Lauk

Autorist:

LAUK, Ülar (sündinud 14. VI 1968 Võrus) on maletaja, maletreener ja -ajakirjanik. 2007. aastal rahvusvahelise meistri tiitli pälvinud Ülar on Eesti meistrivõistlustel võitnud hõbeda (1992) ja 3 pronksi (1994, 2003, 2007). Ülar on mitmete maleraamatute autor ja toimetaja ning kirjutanud malest paljudele meediaväljaannetele.

kommentaarid

Veel artikleid:

  • - Ülar Lauk
  • - Kaido Külaots
  • - Margus Sööt
  • - Merike Rõtova
  • - Erik Terk
  • - Teised kaasautorid