menüü

Olümpiapäevik 6. voor

Olümpiapäevik 6. voor

Läheneb kolmapäev, 3. oktoober, mil FIDE valib uue presidendi. Kui eile sattus meediasse pilt, millel Dvorkovitš ja Makropoulos baarileti ees vestlevad ning kostus arvamusi, et on mingile kokkuleppele jõutud, siis täna esitas Makro avalduse politseisse – Dvorkovitši mehed olevat tema flaierite jagajaid sõimanud ja need käest ära võtnud. Varem oli praegune FIDE tiim üritanud Dvorkovitši Eetikakomisjoniga jalust rabada (nõuti diskvalifitseerimist kaheksaks aastaks), kuid nüüd on selge, et see ei läinud läbi. Ühesõnaga – seis on kuum, läheb veel kuumemaks, ilmselt nii kuumaks kui võimalik ja siis veelgi kuumemaks. Võiduks on vaja 93 delegaadi häält – mõlemad pooled väidavad, et omavad üle 100.

USA koondise liidrid Fabiano Caruana ja Wesley So

Hiina - Ukraina. Ukrainlannadel jäi väga vähe võidust puudu.

Fotod: Youtube https://www.youtube.com/watch?v=J_dIMDJfTBo

6. voor oli samuti kuum. Aserbaidžaan alistas Tšehhi 3:1. Taas oli edukas Mamedjarov, hea partii ka Naiditschilt

Poolakad said hakkama veel ühe saavutusega – Ukraina alistati 2,5:1,5. , 3 mängu lõppesid viigiga (neist kahes jõudsid vankrilõppmängus ettur lippu, kuid vastased tegid vankri + etturitega lipu vastu viigi).

Seega on praegu täiseduga kaks meeskonda – Aserbaidžaan ja Poola, kes kohtuvad omavahel 7. voorus.

Iisrael – Saksamaa. Taas tõi oma meeskonnale võidupunkti Sutovsky. Seekord ilupartiis

USA lõi Bosniat 3,5:0,5 (võitsid Caruana, So ja Robson).

Hiina alistas 2,5:1,5 Iraani (Bu Xiangzhi võitis Tabatabaei + 3 viiki). Venemaa ei saanud üle viigi India vastu, 4 viiki fikseeriti ka igivanade konkurentide Inglismaa ja Prantsusmaa vahel.

1.-2. Aserbaidžaan ja Poola 12, 3. USA 11, 4.-13. Hiina, Holland, Iisrael, Armeenia, Tšehhi, Ukraina, Saksamaa, Horvaatia, Valgevene, Egiptus 10 ... 51.-76. (66.) Eesti 7.

 

Naiste malet vaadata on väga raske. Esimene asi, mis silma jäi, oli taas ukrainlannade õnnetus – juhtides hiinlannade vastu 2:1, oli tarvis ära kaitsta vähemetturiga vankrilõppmäng (ühel tiival 3 vs 2, pärast 2 vs 1 vastu). Mäng kestis 144 käiku ja hiinlanna võitis. 2:2.

Ühesõnaga India - USA viik 2:2, kuid partiides ei sõlmitud ühtegi viiki.

Ukraina – Hiina 2:2.

Venemaa – Armeenia 1:3. Venelannad jäid 0:2 taha ja ülejäänud partiid lõppesid viigiga. Siin tuleb öelda, et Venemaa naiste koondises on olnud alati väga karm elu. Õed Kossintsevad ei talunud seda, lahkusid ise ja nüüd on malest üldse eemal (Tatjana mängis viimati 2014. aastal, Nadežda 2016. aasta algul). Aga räägitakse näiteks seda, kuidas olümpial üks naiskonna liikmetest tahtis mängu ajal jalutama minna ja treener sisistas selja tagant talle: „Sidi, suka“ („Istu, lita“). Jah, rahaliselt on nad heas seisus, aga selline elu...

1.-3. kohta jagavad USA, Gruusia 1 ja Armeenia 5 võidu ja 1 viigiga. 3.-12. Hiina, India, Ukraina, Aserbaidžaan, Itaalia, Usbekistan, Iraan, Holland, Rumeenia 10. 39.-62. (57.) Eesti 7.

Jõudsime Eesti mees- ja naiskonnani. Meeskond viigistas Rumeeniaga, naiskond Austriaga. Naistel oligi võrdne matš, tulemus normaalne, kuid mehed pidanuks võitma. Kaido Külaots viis Eesti ette, kuid Ottomar Ladva hakkas väga heas seisus eksima ja lõpuks ei saanud viikigi. Asja teeb veel hullemaks, et võit peal nii Volodinil, kui Sirošil. Seisude põhjal seega täiesti võimalik kuiv võit...

Lupulescu – Külaots

Ladva - Parligras

Vajda – Volodin

Siroš - Chirila

 

Mai Narval oli lühike, aga äge löökidevahetus. Vankriohvri oleks vastane saanud ümber lükata, ent ei leidnud õiget vastust.

Margareth Oldel jäi avangu nüansside tundmisest puudu ja ta jäi ränga rünnaku alla.

Monika Tsõganova sai keskmängus ülekaalu, enne ajakontrolli läks variandile, kus ta võidab etturi, ent selgus, et etturi võtmine paremust ei anna.

Triin Narval õnnestus hea rünnakupartii.

Ülar Lauk

Autorist:

LAUK, Ülar (sündinud 14. VI 1968 Võrus) on maletaja, maletreener ja -ajakirjanik. 2007. aastal rahvusvahelise meistri tiitli pälvinud Ülar on Eesti meistrivõistlustel võitnud hõbeda (1992) ja 3 pronksi (1994, 2003, 2007). Ülar on mitmete maleraamatute autor ja toimetaja ning kirjutanud malest paljudele meediaväljaannetele.

kommentaarid

Veel artikleid:

  • - Ülar Lauk
  • - Kaido Külaots
  • - Margus Sööt
  • - Merike Rõtova
  • - Erik Terk
  • - Teised kaasautorid