menüü

Olümpiapäevik 5. voor

Olümpiapäevik 5. voor

Kiire vaade tabeli tippu. Poola jätkab üllatamast, alistades Prantsusmaa 3:1 (MVL võitis Duda , ent poolakatest võitsid Wojtaszek, Piorun ja Tomczak). Poolal on päris noor meeskond – Duda 1998, Wojtaszek 1987, Piorun 1991, Tomczak 1990, Dragun 1995 sündinud), kahe kuulsuse kõrval kolm vähem tuntud meest, ent kõik on end väga hästi näidanud.

Tähtsa võidu sai Aserbaidžaan, võites nendega sõjaseisukorras oleva Armeenia 2,5:1,5. Viimasel ajal ülihäid tulemusi näitav Mamedjarov (kelle reiting on muide juba 2820, Carlseni ja Caruana järel maailma kolmas) võitis mustadega oma head sõpra Aronjani.   Võidukas oli ka Radjabov, kaotas Naiditsch.

Täiseduga on veel Ukraina (vanameister Ivantšuk alustas 1. voorus viigiga Zambia IM-i vastu, ent nüüd on matšides toonud tähtsad võidud Argentiina ja Hispaania vastu – mõlemas võitsid ukrainlased skooriga 2,5:1,5). Ukrainlastel on 2. laua mees Pavel Eljanov saanud kaks nulli, kuid see-eest on 4 punkti 4-st varumehel Anton Korobovil. Korobovi kohta on juba aastaid räägitud, et ta pole võistkonnamängija – nüüd võib mõne mehe suu ajutiselt kinni olla.

Tšehhid võtsid 4. voorus 2,5:1,5 maha Iraani (Laznicka võitis Maghsoodlood + 3 viiki) ning 5. voorus ülitugeva Hiina (võidukas taas Laznicka ning ka Jiri Stocek... Stoceki abikaasa Stockova mängis mäletatavasti Slovakkia eest Eesti vastu).

Veel tippmatšidest – USA ei suutnud jagu saada Iisraelist. Caruana võitis küll üsna kiiresti Gelfandi, et 4. laual teenis Sutovsky Iisraelile võidu vankrilõppmängus Shanklandi üle ) – 2:2.

Poolale kaotanud venelased võtsid kohustusliku võidu Peruu üle – 3:1. Gruusia meeskondadest on üllataval kombel kõige rohkem punkte Gruusia 3 ehk noortevõistkonnal (sünniaastad 1998, 1998, 2004, 2002 ja 2002) – 4 võitu ja 1 kaotus. Kui meelde tuletada, siis kaotasid nad kõige napimalt 1,5:2,5 USA-le.

Naiskondadest on täisedu üksnes USA-l, kes viimati ületas Mongoolia 3,5:0,5. Esimese asetusega Venemaa kaotas juba 2. voorus Usbekistanile ja on nüüd kolm matši võitnud. Ukraina pidanuks võitma Gruusia 1 naiskonda, ent 4. laual suutis Žukova suure ülekaaluga seisu kaotada ning matš lõppes 2:2.  Hiinlannad eesotsas maailmameistri Ju Wenjuniga ei suutnud ületada Armeeniat – 2:2.

Meie mehed kaotasid kindlalt Iraanile –, naised Kuubale – ka siin polnud õieti šanssi.

Maghsoodloolt väga võimas esitus Maghsoodloo – Külaots

Ladva seis oli pikka aega soodsam, enne lõppu viik, ent siis jäi ajakontrolli eel märkamata vastase kaitseidee mati vastu...

Volodin päästis raske seisu.

Sirošit seekord üllatati avangus ning edasi oli musti juba raske peatada.

Naistel oli Kuuba saun.

Mai Narva tegi mustadega kenasti viigi sadakond punkti kõrgema reitinguga vastasega.

Teiste mängijate partiides läks kõik algusest peale halvasti... ehk ei hakka neid siinkohal demonstreerima.

Ülar Lauk

Autorist:

LAUK, Ülar (sündinud 14. VI 1968 Võrus) on maletaja, maletreener ja -ajakirjanik. 2007. aastal rahvusvahelise meistri tiitli pälvinud Ülar on Eesti meistrivõistlustel võitnud hõbeda (1992) ja 3 pronksi (1994, 2003, 2007). Ülar on mitmete maleraamatute autor ja toimetaja ning kirjutanud malest paljudele meediaväljaannetele.

kommentaarid

Veel artikleid:

  • - Ülar Lauk
  • - Kaido Külaots
  • - Margus Sööt
  • - Merike Rõtova
  • - Erik Terk
  • - Teised kaasautorid