menüü

Olümpiapäevik 4. voor

Olümpiapäevik 4. voor

Vooru meeste tulemusi vaadates on näha, kui pingelised matšid on olnud – esimese 13 paari hulgas mitte ühtegi 2:2 viiki! Suurfavoriitidest suutis USA alistada India (Caruana alistas küllaltki kiiresti Anandi + 3 viiki), ent Venemaa kaotas Poolale. Venelaste ebaõnn algas sellest, kui Kramnik andis täiesti arvestatava paremuse käest ja laskis Tomczakil endale mati panna   (kas tal tõesti jäi kahe silma vahele pikk lipukäik Lb4-h4?). Nepomnjaštši alistas küll Wojtaszeki, kuid Dimitri Jakovenko kaotas 4. laual valgetega Kamil Dragunile. Lõpus kontrollis ta, kas vastane oskab panna oda ja ratsuga matti.

4. vooru tulemused

Lahtine turniir

Naiskonnad

Vooru üks ägedamaid oli kahe suure originaalitseja – Baadur Jobava (Gruusia 1) ja Šarunas Šulskise (Leedu) partii. Leedukatel õnnestus kusjuures võita matš 3:1.

Ok, vaatame ikka meie mängijate partiisid.

Meeskond kohtus Filipiinidega, kellega Eestil pole alati hästi läinud... meenuvad näiteks 2000. aasta kaotused nii meestel, kui naistel (Istanbulis vaatasin seda ise kõrvalt kuidas Rõtšagov kaotas ja teised mehed üle viigi ei saanud ning naistest Monika kaotas 13-aastasele Arianne Caoilile, kellest on praegu saanud Aronjani abikaasa).

Külaots – Sadorra Prantsuse kaitse Külaots mängis vastase üle, musta üritus viguriohvriga vasturünnakut organiseerida ei kandnud algul vilja, ent ... kuningas rändas laual ringi, variandirägastik oli kirev ning lõpuks vaid igavene tuli.

Ka Ladva mängis mustadega suurepäraselt ning sai suure ülekaalu, võites ka materjali. Paistab, et asi oli samamoodi nagu Külaotsal, et erinevate võimaluste rohkus pani silme eest virvendama... palju erinevaid tugevaid käike. Lõpuks jäi ajapuuduses ootamatult ette oda. Nüüd oli ülekaal vastasel, kuid käsi nähtavasti värises...

Kole lugu oleks olnud ka kolmandal laual. Volodin mängis vastase kenasti üle. Lahkvärvi odade ja vankritega seis oli selge võit, aga siis hakkasid tulema vead... lõpuks oli lahkvärvi odadega seisus laual viik, ent vastane ei teadnud selle menetlust ja laua taga välja ei mõelnud. Õnneks ikka võit, mis tõi ka matšivõidu, mis hakkas juba käest libisema.

Ilja Siroš mängis taas avangut väga hästi ja saavutas mustadega paremuse, keskmängus aga luges valesti seisu – enamkvaliteet, ent vastasel selle eest kaks etturit oli selgelt filipiinlase kasuks. Siis eksis vastane ja taas oli korraks võit laual Iljal. Kahjuks piisas ühest ebatäpsusest ja vastane pääses viigiga.

Naistel oli vastas Bangladesh. Kindel võit peegeldabki selle matši käiku, kuigi vastastel oli välja panna ka kaks rahvusvahelist meistrit.

Narva, M – Shamima Sitsiilia kaitse

Valge pealetung kuningatiival tõi peagi sisse kvaliteedi ja punkti.

Parveen - Olde, M Valgele jäi avangust isoleeritud ettur d4 ning kuna vigurid olid passiivsed, siis oli mustal selge ülekaal. Margareth võttiski selle etturi ära ja vastase mõningasel kaasabil tuli ka punkt.

Tsõganova – Sultana Selle mängu pidanuks kiiresti võitma.

Hamid - Narva, T Must haaras algusest peale initsiatiivi ja suurendas kogu aeg paremust.

Ülar Lauk

Autorist:

LAUK, Ülar (sündinud 14. VI 1968 Võrus) on maletaja, maletreener ja -ajakirjanik. 2007. aastal rahvusvahelise meistri tiitli pälvinud Ülar on Eesti meistrivõistlustel võitnud hõbeda (1992) ja 3 pronksi (1994, 2003, 2007). Ülar on mitmete maleraamatute autor ja toimetaja ning kirjutanud malest paljudele meediaväljaannetele.

kommentaarid

Veel artikleid:

  • - Ülar Lauk
  • - Kaido Külaots
  • - Margus Sööt
  • - Merike Rõtova
  • - Erik Terk
  • - Teised kaasautorid