menüü

Olümpiapäevik. 3. voor

Olümpiapäevik. 3. voor

III vooru järel võiks hakata vaatama juba tabeliseisu. Kolm võitu kolmest on 18 meeskonnal, neist veenvaimalt on oma vastaseid alistanud Prantsusmaa (11,5 punkti 12st), Iisrael (11 punkti, alistas täna 3,5:0,5 Islandi), India (10,5, täna löödi 3,5:0,5 Canadat, kusjuures huvitav – kunagi Venemaa eest maleolümpiatel mänginud Jevgeni Barejev mängis Canada 3. laual), Iraani väga noor koosseis on samuti väga heas hoos – täna löödi neist kõrgema asetusega Valgevenet 3:1 (kolm väga noort meest võitsid oma väga hea klassiga vastaseid – 18-aastane Maghsoodloo, 17-aastane Tabataei ja 15-aastane Firouzja).

Prantsusmaa koondise mänguplaan. Allikas: Twitter https://twitter.com/mazetovic

Kõrgeimate asetustega USA ja Venemaa on suhteliselt rahulikumalt alustanud. Tõsi – ameeriklastel oli täna vastas juba tippklassi kuuluv Holland ja võeti kindel 3:1 võit. Venelased seevastu pole veel tõsiseid vastaseid kohanud, 3:1 Iirimaa ja 2,5:1,5 Gruusia B koondise vastu on ilmselgelt väiksemad, kui klassivahe.

Eesti on 4 matšipunktiga 6-st 27.-85.(koos Sonneborg-Bergeri koefitsiendi ja partiipunktidega 49.-51.) kohal.

Naistest on kolm võitu 12 naiskonnal – tipus Hiina, Armeenia, Mongoolia (mongolid pole sugugi eksootika - koosseisus kolm IM-i, sh pikaaegne esinumber Munguntuul; täna alistati Valgevene), Gruusia A (täna kohtusid juba omatugevuse Prantsusmaaga ja said väärt võidu 2,5:1,5).

Eesti kahe võidu ja ühe kaotusega (ehk 4 matšipunkti) 24.-72. (59.-61.) kohal.

Tasub tähele panna, et matšipunktide järel pole järgmine näitaja mitte partiipunktid, vaid olümpia-Sonneborg-Berger ilma kõige nõrgema vastaseta.

Eesti mees- ja naiskonna tänased vastased olid „lihtsad“ – Liibanon ja Monaco.

Round 3 on 2018/09/26 at 15:00

Mehed alustasid kaotusega – Ottomar Ladva (mustad) langes matirünnaku alla ja pidi alla andma.
Edasi aga domineerisid meie mehed täielikult. Viigistas matši seisu Ilja Siroš (mustad), kes näitas taas head avangute tundmist ja vankrilõppmängus oli tema vabaettur vastase omast nobedam. Vahepeal laskis Ilja paremuse käest, kuid vaid hetkeks – vastane ei leidnud õiget lahendust ja jäi taas halvemusse.
Järgmisena laekus punkt Aleksander Volodinilt (valged), kes alistas oma vastase igati kindlalt. Liibanonlane nõrgestas oma kuningatiiba ja jäi karistuseks matirünnaku alla.
Kui ajakontroll sai läbi, andis alla ka Kaido Külaotsa (valged) vastane. Külaots alustas avangu järel kuningarünnakut, vastase kaitse jättis soovida ning valgele jäi kaitstud vabaettur h7, mis tegi igasugused lõppmängud musta jaoks lootusetuks.

Partiid:

Külaots – Eid Vene avang

El Jawich – Ladva, Pirc-Ufimtsevi (modern) kaitse

Volodin – Tomb, Pirc-Ufimtsevi kaitse

Kassis – Siroš Itaalia avang, Max Lange rünnak

Naistel on vürst Albert II alamatega märksa tulisem duell. Algas see Eestile väga hästi – Monika Tsõganova haaras mustadega kiiresti ohjad ja sai peagi otsustava ülekaalu. Järgmine tulemus oli aga šokk – Mai Narva kaotas pisut ebameeldivama seisu ajapuuduses sisuliselt paari käiguga (tõsi, vastane oli suurmeister). Selleks ajaks seisis Margareth Olde üsna kahtlaselt – vastasel oli võimalik teha võitev löök f2-le, ent õnneks lahenes asi käikude kordamisega.
Viimasena jäi laua taha Triin Narva. Tal oli algusest peale soodsam seis, ajakontrolli eel võitis ta etturi, kuid eelkõige selle realiseerimine pakkus kõvasti närvikõdi. Triin jäi taas mängima iga käigu järel lisanduva 30 sekundi peale ja vankrilõppmängus oli äkki laual patimotiiv – vastane võinuks vankriohvriga mängu segaseks ajada. Tekkinuks seis, kus must saanuks kas pati või etturi tagasi. Valge seis olnuks endiselt parem, kuid enam mitte sugugi kindel võiduseis. Õnneks vastane ei märganud patiideed ja valge teenis võidu.

Partiid:

Dornbusch – Narva, M Lipugambiit

Olde, M – Jose Polanco Hollandi kaitse

Level Arias – Tsõganova Pirc-Ufimtsevi kaitse

Narva, T – Berezovski Sitsiilia kaitse 

Ülar Lauk

Autorist:

LAUK, Ülar (sündinud 14. VI 1968 Võrus) on maletaja, maletreener ja -ajakirjanik. 2007. aastal rahvusvahelise meistri tiitli pälvinud Ülar on Eesti meistrivõistlustel võitnud hõbeda (1992) ja 3 pronksi (1994, 2003, 2007). Ülar on mitmete maleraamatute autor ja toimetaja ning kirjutanud malest paljudele meediaväljaannetele.

kommentaarid

Veel artikleid:

  • - Ülar Lauk
  • - Kaido Külaots
  • - Margus Sööt
  • - Merike Rõtova
  • - Erik Terk
  • - Teised kaasautorid