menüü

Eestlased jäid Palanga lahinguväljale

Eestlased jäid Palanga lahinguväljale

II Balti tsooniturniir toimus Palangas ja nagu 801 aastat tagasi Paala lahingus Lembitu ja Kaupo, langesid siin meie malekuningad Meelis, Kaido ja Ottomar. Õigemini kadusid isegi teoreetilised võimalused Balti tsooniturniiride sari võita.

Esikolmik: Arturs Neikšans, Nikita Meškovs, Paulius Pultinevičius. Foto: Läti Maleföderatsioon

Kurb, aga tegelikult üsnagi ootamatute tulemustega tabel

Vaatame partiisid.

Avavoorus sai kiire võidu turniiri favoriit Igor Kovalenko.

Tarvo Seemanil, kes seekord olümpiakoondisse ei mahtunud, õnnestus läbi viia võimas vasturünnak ja võtta skalp meie olümpiameeskonna esinumbrilt Kaido Külaotsalt.

Seeman – Külaots

Suurmeister Toms Kantans sai lüüa väga hea partii esitanud Leedu FM-ilt.

Pead- ja silmipööritavad sündmused toimusid partiis Klabis - Ladva

Kirill Chukavin tõrjus Miezise rünnaku ja võitis... ent partiid analüüsides võib leida palju kasutamata rünnakuvõimalusi. Põnevust kuhjaga!

Georg Pedoson alustas turniiri väga kehva partiiga... 20. käigu järel valgetega kindla peale mängides seis kaotatud. Ent õppematerjaliks kõlbab kenasti.

Seda, et GM-ide mängus peab üks alla andma juba tosina käigu järel, näeb ülimalt harva. 2. voorus see juhtus lausa 1. laual.

Läti suurmeistrilt terviklik rünnakupartii leedulaste tõusva tähe vastu Laurusas – Neikšans

Etüüdilist võitu demonstreeris lahkvärvi odade lõppmängus vana rebane Rozentalis. Ohvriks meie noor Chukavin.

Meelis Kanep tõmbas avangus tulevase võitja Meškovi alt ja sai võiduseisu.... täiesti tühjalt kohalt leidis vastane aga vastumängu.

Ladva - Seeman Puruigava alguse järel tuli äkki peen etturilõppmäng.

Mõlemad vastased magasid maha huvitava taktika partiis

Külaots – Šulskis Omapärane lugu – meie mees sai avavoorus lüüa IM-ilt ja järgmine vastane tuli GM. Ent leedukas läks avangus blufile, Kaido reageeris hästi ja sai tugeva rünnaku.

Garanin - Miezis. Algul jäi lausa arusaamatuks, kuidas valgel asi nii kiiresti käest läks...

Leedulaste vana staar Vidmantas Mališauskas näitas klassi Henrik Haavamäe vastu.

3.vooru liidrite kohtumises laskis Kovalenko käest Meškovsi... Kui meenutada, et eelmises mängus oli Meškovsil õnne Kanepi vastu, siis tjah – lätlasel oli kõvasti õnne.

Ladva mängis mustadega Neikšansi enda pikaajalist lemmikavangut – Vene avangut. Huvitav, et vanu peavariante ei kiputagi enam mängima, kuigi mingit selget võrdsust mustad seal ei saavuta.

Rozentalis - Pultinevicius Must oli juba puhtalt üle mängitud, kui vanem mees natuke järele andis ja laskis vastasel viigiga pääseda

Selleks korraks piisab. Tsooniturniiri partiide ülevaatusega jätkan veel paaris järgmises loos.

Ülar Lauk

Autorist:

LAUK, Ülar (sündinud 14. VI 1968 Võrus) on maletaja, maletreener ja -ajakirjanik. 2007. aastal rahvusvahelise meistri tiitli pälvinud Ülar on Eesti meistrivõistlustel võitnud hõbeda (1992) ja 3 pronksi (1994, 2003, 2007). Ülar on mitmete maleraamatute autor ja toimetaja ning kirjutanud malest paljudele meediaväljaannetele.

kommentaarid

Veel artikleid:

  • - Ülar Lauk
  • - Kaido Külaots
  • - Margus Sööt
  • - Merike Rõtova
  • - Erik Terk
  • - Teised kaasautorid