menüü

Trumpide mäng - 3

Trumpide mäng 3

MM-matš Magnus Carlseni ja Sergei Karjakini vahel lõppes täna öösel kiirpartiidega. Neis osutus ülekaalukalt tugevamaks norralane, võitis 4-partiilise kiirpartiide lisamatši 3:1 ja säilitas maailmameistri tiitli.

Foto: kuvatõmmis Interneti-videost

Huvi oli päris suur – eile õhtul oli kiirpartiide vaatamiseks Moskva Punasele väljakule üles seatud hiigelekraan, Norras aga jälgis algusest lõpuni (öösel kella 2ni) kanalil NRK teleülekannet 764000 inimest... ca 20% rahvastikust (tippajal lausa 997000), millele tuleb lisada 300000 televaatajat kanalil VG-TV.

Carlsen tänas pärast matši lõppu oma abilisi – suurmeistreid Peter Heine Nielsenit (Taani), Maxime Vachier-Lagrave’i, Laurent Fressinet’ (mõlemad Prantsusmaa) ja Nils Grandeliust (Rootsi) ning eriti oma isa, kes oli oma elu pühendanud poja karjäärile.

Eelmisel korral jäi jutt pooleli seisul 4,5:3,5 Karjakini kasuks, kui venelane oli just võitnud 8. partii. Carlsen oli selles täielikult ise süüdi, võinuks korduvalt viigi teha, ent jätkas kangekaelselt võitlust.

9.partiis oli esmakordselt näha Carlseni nõrkust – tal ei olnud avangut, millega mustadega alustada agressiivselt mängu võidule. Hispaania avangu Arhangelski variant on täiesti läbi kaevatud, Karjakin tegi ilma mõtlemata 23+ käiku (Carlsen hakkas kusagil 23. käigu eel mõtlema) ja alles siis läks mänguks. Carlsen pidi tegema väga täpseid kaitsekäike. Karjakinil oli võimalus minna kahe enametturiga lõppmängu, ent kaksiketturi tõttu seal võitu ei paistnud. Napp pääsemine – seekord maailmameistril.

http://www.viewchess.com/cbreader/2016/12/1/Game19983478.html  

10.partii. Avanguks taas Hispaania, seekord anti-Berliini variant. Kümmekond käiku tehti kiiresti, must sai avangust igati tipp-topp seisu. Siis vajuti mõttesse. Oma 15. käiku c7-c6 mõtles Karjakin pool tundi ning hakkas seejärel ajapuudusse jääma (Carlsenil oli alla tunni, Karjakinil alla poole tunni mõtlemisaega). Mis edasi juhtus, vaadake ise.

http://www.viewchess.com/cbreader/2016/12/1/Game24836794.html  

11.ja 12. partii palju ei pakkunud. Eriti viimane, kus fännide meelepahaks tehti 35 minuti ja 30 käiguga viik. Carlsen sõnas pärast matši võitu, et ta hakkas enne seda valmistuma kiirmaleks. Karjakin pidi aga kõigepealt valmistuma viimaseks partiiks.
Samas – 11.partiis oskas Carlsen parajalt tuimast kaitseseisust välja võluda initsiatiivi.

 http://www.viewchess.com/cbreader/2016/12/1/Game25282629.html 

http://www.viewchess.com/cbreader/2016/12/1/Game25358602.html

Ning jõudsid kätte kiirpartiid. Vigu on rohkesti, aga sportlikus mõttes olid nad muidugi põnevad.

http://www.viewchess.com/cbreader/2016/12/1/Game25591917.html

Teises partiis oli siiski peal niivõrd huvitav lõppmäng, et püüdsin seal mingitki selgust luua.

http://www.viewchess.com/cbreader/2016/12/1/Game31763878.html

Kolmandas partiis mängiti valgeid malendeid juhtinud vene suurmeister selgelt üle. Lõpus oli Karjakinil ka aeg otsa saamas...

http://www.viewchess.com/cbreader/2016/12/1/Game33298070.html

Viimane partii oli vormistamise küsimus. Karjakin pidi mustadega võidule mängima, kuid juba avangus üllatas Carlsen teda harvaesineva variandiga ning sai peale väga kindla seisu. Must pidi hakkama ise oma seisu lõhkuma.. Karjakin mõtles samuti liiga kaua ja lõpplahendus oli peagi selge. Carlsen lisas matšile kõvasti vürtsi efektse lipuohvriga, mis musta kohe alla andma sundis.

http://www.viewchess.com/cbreader/2016/12/1/Game35325974.html

Mis kokkuvõtteks? Üksnes kaitsest lähtuv mäng on paljudel spordialadel enesestmõistetav, kuid niisugust „bussiparkimist“ males poleks oodanud. Karjakinilt oodati säramist avangutes, kuid ta ei suutnud üheski kohtumises vastast üllatada, igal pool olid Carlsenil varuks (tänapäeval haruldased) varajased uuendused. Avangute poolest oli ta kindlasti palju paremini ette valmistatud, kui Anandi vastu. Karjakin – nähtavasti nende uuenduste psühholoogilise surve all tõmbas kaitsesse ja sisuliselt jäigi sinna.

Ent pärast imelisi pääsemisi 3. ja 4. matšipartiis olid kõik segaduses – kuidas see on võimalik, et Carlsen ei võida ära tehniliselt võidetud seise? Järgnes katastroofiline 8. partii ning 9. partii, milles maailmameister osutus kuristiku ääres seisvaks. Kas tõesti sünnib üllatus? 10. partiis sai Carlsen lõpuks oma tahtmise ja ilmselt langes õlult ränk koorem.

Kiirmalet mängis ta juba ülivõimsalt. Pani vastase mõtlema ja teenis kaks võitu. Ka siin oli pärast 2.kiirpartiid hämmeldus suur – kuidas Karjakinil õnnestub selliseid seise viigistada? Kuidas Carlsen otsustaval hetkel ei leia võitu? Kas tõesti venelane üllatab ka siin? Ent ei enam – valgetega tuli Karjakinil vastu võtta otsustav kaotus ja 4. kiirpartiis mustadega polnud tal samuti šanssi.

Carlseni võit oma sünnipäeval – 30.novembril – paneb loodetavasti lõpu vanale ebausule, et sünnipäeval mängija kaotab.

Järgmises artiklis tulevad vaatluse alla Pühajärve kiirturniiri paremad palad.

Ülar Lauk

Autorist:

LAUK, Ülar (sündinud 14. VI 1968 Võrus) on maletaja, maletreener ja -ajakirjanik. 2007. aastal rahvusvahelise meistri tiitli pälvinud Ülar on Eesti meistrivõistlustel võitnud hõbeda (1992) ja 3 pronksi (1994, 2003, 2007). Ülar on mitmete maleraamatute autor ja toimetaja ning kirjutanud malest paljudele meediaväljaannetele.

kommentaarid

Veel artikleid:

  • - Ülar Lauk
  • - Kaido Külaots
  • - Margus Sööt
  • - Merike Rõtova
  • - Erik Terk
  • - Teised kaasautorid