menüü

Maleolümpia, Bakuu 9.-11. voorud

Maleolümpia Bakuus, 9.-11. voorud

 

IX voorus sai meeskond hakkama Slovakkia alistamisega. 1. laual tekkis Ladval võimalus rsm Ftačniku alistamiseks.

http://www.viewchess.com/cbreader/2016/9/26/Game15105608.html

Palju huvitavat juhtus Seemani partiis... paremus, võiduseis, väike paremus ja dramaatiline lõpp.

http://www.viewchess.com/cbreader/2016/9/26/Game18422251.html

Šiškovi mängus algasid põhisündmused lõppmängus. Meie mees oli lõviosa ajast avangule kulutanud ning hiljem polnud tal mitmes kohas enam aega variante lugeda. Võita võis aga paljudes kohtades.

http://www.viewchess.com/cbreader/2016/9/26/Game20919078.html

Ježov mängis pikka Hispaania avangu varianti. Vastane mõtles avangus kaua, üle võrdsuse ei leidnud ning partii lõppeski viigiga.

IX vooru tulemused: http://chess-results.com/tnr232875.aspx?lan=1&art=3&rd=9&fed=EST&flag=30&wi=821

X voorus saadi kivikõva vastane – Kuuba.

Volodini vastane Dominguez Perez valis mustadega Volga gambiidi.. mis viimastel aastatel on Volodini repertuaaris tähtsal kohal mustadega mängides. Ma pole just 11.Rh4 plaani fänn ning ilmselt selle järel must saigi muretult initsiatiivi arendada. Must sai etturi tagasi, aktiivsed vigurid valitsesid ning lõpuks otsustas kuninga appitulek.
Ka Ladva vastane Bruzon Batista on tippklassi mees (viimastel aastatel on ta reiting küll kõvasti langenud). Sitsiilia kaitsest sai kuubalane kiiresti ülekaalu, võitis kaks etturit ja surus maha musta aktiivsuse.
Seeman (valged) mängis oma tavapärast skeemi, ent selle vastu on viimastel aastatel leitud huvitav plaan. Quesada Perez tegutses terve partii eeskujulikult ja sai teenitud punkti.
Šiškovi seis näis 25 käigu järel vägagi viigihõnguline. Ent seal oli üks aga – musta krooniline nõrkus – ettur f7, mille vastu valge kogu edasine mäng oligi rajatud. Enne ajakontrolli võitis valge kaks etturit ja mäng oligi tehtud.
X vooru tulemused: http://chess-results.com/tnr232875.aspx?lan=1&art=3&rd=10&fed=EST&flag=30&wi=821


XI vooruks polnud üldse loosiõnne – paljude vastaste hulgast saadi teistest kaugelt tugevaim – Saksamaa.

Sellegipoolest polnud see sakslastele mingi jalutuskäik.
1.laual oli Volodinil pikka aega väga hea seis, isegi väike paremus. Kahjuks lõpetas selle partii jäme viga 24.käigul.

http://www.viewchess.com/cbreader/2016/9/26/Game26995832.html

Ladva partii on paras müstika. Kui käikudega midagi valesti pole, siis ei märganud kumbki mitu käiku lööki Rxf2. Vähe sellest, laual oli kolmekordne seisu kordus (Ladva sai selle fikseerida). Partiis löök lõpuks tuli ja must sai enametturiga lipulõppmängu. Väga võimalik, et see oli mustale tehniliselt võidetud, kuid Georg Meieril see ei õnnestunud.

http://www.viewchess.com/cbreader/2016/9/26/Game27486034.html

Erakordselt tähtsaks kujunes 3.laua partii. Viigi korral poleks mitte üksnes Eesti saanud matši viigistamise eest lisapunkti, vaid mis tähtsam – Ukraina oleks lisanäitajate abil tulnud USA ees kullale!

http://www.viewchess.com/cbreader/2016/9/26/Game26501028.html

Umbes samal ajal Ladva ja Seemani partiidega lõppes ka Šiškovi mäng. Võitnud tugeva suurmeistri, täitis ta ühtlasi ka rahvusvahelise meistri normi (olümpialt saab neid topelt – 2 normi) ning nüüd sõltub palju sellest, kas tal arvestatakse ka ühte väga vana normitäitmist – 1997. aastast, Tallinnas toimunud noorte EM-ilt. Kui see läheb arvesse, siis ... 2009. aastal ületas ta ka 2400 punkti piiri – seega võiks tal kõik nõudmised tiitli saamiseks täidetud olla.

http://www.viewchess.com/cbreader/2016/9/26/Game28245884.html

XI vooru tulemused: http://chess-results.com/tnr232875.aspx?lan=1&art=3&rd=11&fed=EST&flag=30&wi=821

Mida kokkuvõttes öelda? Nagu ma juba pakkusin, sellise koondisega saab paremal juhul võidelda koha eest 50. hulgas. Laias laastus püsitigi sealkandis, kuid kaotused viimastes voorudes langetasid meeskonna 76.-93. koha jagamisele (koef. 77.). Lähinaabritest sai Läti 15 punkti ja 17. koha, Soome 13 ja 55. koht, Leedu 12 ja 65. koht. Tahapoole ei jäänud ühtegi tõsisemat malemaad, ettepoole jõudsid aga näiteks Sambia, Sudaan, Nigeeria, Angoola ... Võib ju öelda, et loosiõnn oli väga vilets, aga see sõltub meeste reitingutest ja meeskonna asetusest.
Vähemalt mängiti seekord niisuguste vastastega, et tagumised mehed said üritada rahvusvahelise meistri normi. Šiškovil see õnnestuski.
Mõningaid mõtteid mängijate kohta: Volodin 1.laual oli meie kõige nõrgem lüli – mitte ühtegi võitu ning isegi mitte ühtegi paremat seisu, mida võidule mängida.
Palju kindlam oli Ladva – 1 võit suurmeistri üle ja 2 seisu, kus suurmeistri vastu oli reaalseid võidulootusi (viigid). Lisaks veel 3 võitu ja 5 viiki. +2 ja performance 2541 on igati korralik, suurmeistri vääriline saak.
Tarvo Seemani mängus oli seevastu ebakindlust – mänguliselt vaid üks täistabamus, matšis Soomega. Mitmes mängus jäid kasutamata soodsad seisud. Tulemus 50% ehk 4 8-st koos performancega 2414 tõenäoliselt teda ennast ei rahuldanud, suurmeistri norm jäi seekord kaugeks unistuseks.
Andrei Šiškov tegi hea tulemuse, nagu Ladvagi +2 (5,5 9-st) ja rahvusvaheline meistri norm (performance 2501). Paraku toodud võidupunktid läksid mitu korda vett vedama, sest ülejäänud meeskond ei toetanud piisavalt ning matšid Islandi ja Saksamaaga lõppesid kaotusega. Kibe pill oli kindlasti viigilise vankrilõppmängu ja ühtlasi ka matši kaotus Singapuri vastu.
Roman Ježov – 4 7-st ja performance 2345 tõi talle +15 reitingupunkti, ent mänguliselt ... mulle ei jäänud silma ühtegi loomingulist õnnestumist.
Olümpiatel on hästi näha riikide areng – väga paljudest arengumaadest on saanud täiesti arvestatavad malemaad. Eesti on aga tõenäoliselt kõige suurema allakäigu teinud riik. Malejuhtidel oleks millegi üle mõelda... aga võib täiesti kindel olla, et nad jätkavad oma naba ja rahakoti imetlemist.

Naiskond:

 

IX voor. Mehhiklannad olid reitingutelt meiega samal tasemel, kuid ammu on teada, et ei mängi reitingud ega tiitlid, vaid ikka mängijad laua taga.

1.laual tegi Mai Narva mustadega kiiresti vastasega sotid selgeks.
http://www.viewchess.com/cbreader/2016/9/27/Game5816200.html

Juba avangus sai asi selgeks ka 2.laual.
http://www.viewchess.com/cbreader/2016/9/27/Game6290085.html

Hea võimalus pärast pikka kaitsetööd ise punkt noppida oli Oldel. Kes teab, võib-olla oleks võit andnud võimaluse ka rahvusvahelise meistri normiks...
http://www.viewchess.com/cbreader/2016/9/27/Game7074161.html

4.laual toimunut on üsna raske kirjeldada. Triin Narva sai avangust halva seisu, kaotas etturi, jäi suurde ajapuudusse, kaotas viguri... tundus juba, et parim käik on alistumine, kui vastane hakkas tõeliselt räpakalt mängima. Ta oskas nii viguri lasta kinni püüda, kui lõppmängus kuningarünnaku alla jääda. Tjah.. ka niimoodi võivad vahel punktid tulla.

X voor. Vietnam, mis oli teinud viigi Hiinaga ning mänginud kogu aeg kõrgetel laudadel.

1.laual oli Mai Narval tükk aega mõnusam seis, kui läks võtma mürgist etturit. Vanker jäi kinni, ettur tuli tagastada, ent selle järel olid vankrilõppmängus valgel nii nõrgad etturid (mustad samal ajal ilusti ketina), et seisu võis juba 15 käiku enne lõppu täiesti lootusetuks lugeda.

2.laual tegi Tsõganova avangus vea – avas vastase kaksikodadele ise seisu ning pidi varsti etturi loovutama. Lõppmängus jäi vietnamlannal täpsusest puudu ja Tsõganova teenis viigi.

http://www.viewchess.com/cbreader/2016/9/27/Game10365112.html

3.laual seevastu tegutses 21-aastane Nguyen Thi Mai Hung äärmiselt täpselt ja külmavereliselt, kõndides oma kuningaga üsna kaugele. Kuningaga midagi ei juhtunud ja Nguyen sai teenitud võidu.

Silmapaistvalt hästi mängis Vietnami mängija ka 4.laual. Suure paremusega seis polnud siiski nii lihtne ja Triin Narva visa kaitse kandis lõpuks vilja – viik.

XI voor. Brasiilia oli formaalselt meie naiskonnast tugevam, ent Eesti naiskond oli hoogu sattunud ja voorule mindi muidugi võidumõtetega.

Mai Narva mängis vastase heas stiilis üle. Veel paar täpset käiku ja võit oleks ära tulnud...

http://www.viewchess.com/cbreader/2016/9/27/Game15128836.html

Tsõganova sai avangust korraliku „siili“, kuid tegi siis halva odamanöövri, kinkides vastasele selge paremuse. Kohe jäi ette ka kvaliteet ja vastane realiseeris ülekaalu võiduks.

Olde jäi avangust halvemasse seisu, 36.käigul oli vastasel ka üsna elementaarne võidukombinatsioon. Taktika jäi aga kaadri taha ning vasturünnak tõi võidu hoopis Oldele.

http://www.viewchess.com/cbreader/2016/9/27/Game16793897.html

Triin Narval oli enne viimast vooru juba rahvusvahelise meistri normiks vajalik punktikogus koos, tarvis oli vaid mängida kokku 9 partiid. Puhkes terav heitlus, kus mängu saatuse otsustas jäme viga 34.käigul.

http://www.viewchess.com/cbreader/2016/9/27/Game17441005.html

Naiskonna 26. koht on sisuliselt meie lagi. Hea mänguga üllatasid kõik põhikoosseisu mängijad, varu Regina Narva oli kahvatum, ent ka 2,5 5-st oli muidugi vajalik toetus.

Mai Narva -2 ehk 4 punkti 10st pole sugugi halb tulemus – 1. laual keegi ei kingi midagi (tagumistel laudadel, nagu partiidest võib näha, tuli ette igasuguseid asju) ning keegi teine poleks seal laual välja vedanud. Monika Tsõganova oli vaatamata mängupausile korralikult valmis – eelkõige jäid meelde mustadega saadud viigid Gruusia, Vietnami ja Iraani mängijatega ja 2 heas stiilis võitu valgetega. Margareth Oldel läks kaduma kolm väga head seisu (neist tuli 2 viiki), punktisaak 5,5 10-st polnud paha, eriti kui tegelikult oli veel reservi veelgi tugevama tulemuse saavutamiseks.
Triin Narva vägev punktisaak – 8 9st - ja rahvusvaheline meistri norm on kindlasti meeldejääv tulemus. Tal oli mitmes partiis (turniiri lõpul) õnne, ent varem näiteks kolumbialanna vastu oli ta juba vastase üle mänginud, kui viimasel hetkel võidu käest lasi. Ja mõnikord võiks õnne ju olla ka. Igatahes ka minu poolt veel kord – palju õnne!

Ülar Lauk

Autorist:

LAUK, Ülar (sündinud 14. VI 1968 Võrus) on maletaja, maletreener ja -ajakirjanik. 2007. aastal rahvusvahelise meistri tiitli pälvinud Ülar on Eesti meistrivõistlustel võitnud hõbeda (1992) ja 3 pronksi (1994, 2003, 2007). Ülar on mitmete maleraamatute autor ja toimetaja ning kirjutanud malest paljudele meediaväljaannetele.

kommentaarid

Veel artikleid:

  • - Ülar Lauk
  • - Kaido Külaots
  • - Margus Sööt
  • - Merike Rõtova
  • - Erik Terk
  • - Teised kaasautorid