menüü

EM Gjakovas -1

Euroopa meistrivõistlused – Gjakova 2016

 

Tänavused Euroopa individuaalsed meistrivõistlused leidsid koha malelises mõttes väga eksootilises riigis – Kossovos. Ja mitte selle pealinnas Prištinas, vaid Gjakova’s.

Wikivoyage tutvustab seda paika nii - https://en.wikivoyage.org/wiki/Gjakova

Kossovo (või Kossovo albaanlased) iseseisvus omal ajal Jugoslaaviast veriste võitluste tagajärjel. Serbia peab seda piirkonda oma ajalooliseks alaks – meenutagem kas või kuulsat lahingut Kossovo väljal - https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Kosovo

Huvilised saavad vaadata ka 1989.a. (600 aasta möödudes) loodud ajaloolist draamat - https://www.youtube.com/watch?v=kbC-UJYxqxE

Nii või teisiti, Gjakova võõrustab nüüd Euroopa parimaid maletajaid. Turniiril mängib palju kohalikke, kel pole riigi väheste väliskontaktide tõttu isegi rahvusvahelist reitingut. Näib, et Serbia ja Kossovo suhted jätavad endiselt soovida, sest mängimas on vaid üks alla 2200-se reitinguga Serbia esindaja. Ka muud eks-Jugoslaavia riigid on üsna vähe esindatud. Aga loodetavasti mängib vähemalt Kossovo end malemaailma kaardile, kohalikud saavad näidata oma oskusi ja mõnelt tugevalt suurmeistrilt punkte võtta.

Eestit esindab väsimatu Kaido Külaots.

Mängitud on 4 vooru 11-st. Tabeliseis: http://chess-results.com/tnr206558.aspx?lan=1&art=4&turdet=YES&flag=30&wi=984

Hetkel kolmikjuhtimine:
1.-3. Radoslaw Wojtaszek, Ernesto Inarkijev, Baadur Džobava (selline kirjapilt on eesti keeles korrektne, ingise keelne kirjapilt Jobava) 4;
4.-11. Daniil Dubov, Maksim Matlakov, Ivan Sarič, Vladislav Kovalev, David Navara, Ferenc Berkes, Nikita Vitjugov ja Sergei Žigalko 3,5 punkt jt.

Ametlik lehekülg http://eicc2016.com/

 

Kaido Külaotsa mängud:

1.voor Blerim Carani (Kos 0) – Külaots  0 – 1

2.voor Külaots – rsm Aleksander Moissejenko (Ukr 2663) 1 – 0

3.voor rsm Daniil Dubov (Rus 2644) – Külaots 1 – 0

4.voor Külaots – rsm Juri Krivorutško (Ukr 2691) viik

Tänane vastane on taas väga tugev – inglane David Howell (2671)

2,5 punkti 4st valdavalt tugevate suurmeistrite vastu pole paha. Ainus kaotus noorele venelasele Dubovile tuli lõppmängus, kus vastasel oli algul kaksikodad, seejärel enamettur lahkvärvi odadega seisus (mõlemil muudest viguritest veel vanker). Kaitsta sellist seisu pikka aega pole sugugi meeldiv – seis on selline, kus mäng käib vaid kahe tulemuse peale… kas viik või vastase võit. Lõpuks ajapuuduses ei suutnud ta enam kaitsta oma ainsat etturit kuningatiival ja pidurdada samal ajal liputiival olevat vastase vabaetturit.

Aga nüüd rõõmustavast – 2. voorus võitis Kaido tugevat Ukraina suurmeistrit.

http://www.viewchess.com/cbreader/2016/5/16/Game12683286.html

 

Järgmine kokkuvõte tuleb pärast 8. vooru. Siis võtame vaatluse alla ka liidrite partiid.

 

Ülar Lauk

Autorist:

LAUK, Ülar (sündinud 14. VI 1968 Võrus) on maletaja, maletreener ja -ajakirjanik. 2007. aastal rahvusvahelise meistri tiitli pälvinud Ülar on Eesti meistrivõistlustel võitnud hõbeda (1992) ja 3 pronksi (1994, 2003, 2007). Ülar on mitmete maleraamatute autor ja toimetaja ning kirjutanud malest paljudele meediaväljaannetele.

kommentaarid

Veel artikleid:

  • - Ülar Lauk
  • - Kaido Külaots
  • - Margus Sööt
  • - Merike Rõtova
  • - Erik Terk
  • - Teised kaasautorid