menüü

Algus on tehtud

Käesolev 2018. aasta on meie maletajatest alanud väga edukalt Mai Narvale. Aastavahetusel mängis ta Stockholmis Põhjamaade ühel prestiižikamal lahtisel turniiril Rilton Cup. Põhiturniiril oli 126 osavõtjat. Mai kogus sama palju punkte kui suurmeister Kaido Külaots - 5,5 punkti 9st. Külaots pidi seekord leppima 25. kohaga. Mai sai 33. koha ja kolmanda reitingugrupi esimese auhinna, aga olulisem oli see, et ta täitis esmakordselt naiste suurmeistri normi.

Mai alustas reitinguga 2211.

Ta mängis eranditult meestega. Reiting oli neil üle 2300. Itaallasel Bellia Fabriziol oli see küll üle 2400. Temale Mai kaotas. Mai pidi kolmandas voorus veel ühe kaotuse vastu võtma ja nii algas ta turniiri ühe punktiga kolmest. Siis hakkas aga punktilisa tulema ja eriti kindel oli turniiri lõpp. Võitudega kahes viimases voorus tagaski ta oma suurepärase tulemuse. Ligi viis tundi kestnud eelviimase vooru partii oli muljetavaldav töövõit lõppmängus.

http://view.chessbase.com/cbreader/2018/1/22/Game50040284.html (kommenteeris rahvusvaheline meister Ülar Lauk).

Enne viimast vooru teatasid korraldajad, et Mail on suurmeistri normi täitmiseks vaja viiki.

Vastaseks vene maletaja Aleksei Saveljev reitinguga 2372. Mai võitis. Turniiri mängijainfost on näha, et selle võistlusega sai ta FIDE reitingule juurde +111,2. Kes vähetigi malet mänginud on, see teab, kui raske on reitingule paarkümmendki punkti juurde saada, sajast rääkimata. Mai edukas esinemine jätkus jaanuaris traditsiooniliselt Eesti Spordiselts Kalevi korraldataval Paul Kerese mälestusvõistlusel. Ei ole palju öelda, et esimesel päeval välkturniiril tema tulemus oli vapustav. 114 osavõtjaga turniiril koos suurmeistritega 2.-7. koha jagamine, kusjuures seljataha jäi samuti küllaldaselt suurmeistreid. Ühtlasi oli ta parim Eesti esindaja. Nii et kiirturniiril (143 osavõtjat) 16. koht tundus peaaegu et tagasihoidlik. Ometi oli ta sellelgi turniiril parim naisvõistleja. Viimases voorus läks ta kokku Läti naiste praeguse esinumbri suurmeister Laura Rogulega, kes võitlusliku partii järel pidi alistuma.

Keegi Mai fännidest leidis, et ta maleline vorm on praegu nii hea, et ta peaks aina mängima. Suurmeistrinorm tuleb ju kolm korda täita, et tiitel saada. Elu ei ole siiski ainult male. Kevadel seisab Mail ees Gustav Adolfi Gümnaasiumis 12.klassi lõpetamine, nii et järgmised kuud kujunevad õppetöös kindlasti pingelisteks. Seejärel tuleb turniire otsida. Eestis normiga turniire pole. Eks tuleb uurida Läti Maleföderatsiooni kalenderplaani. Males on meil nii nagu mõnel muul alalgi: Ei saa me läbi Lätita. Ka Ottomar Ladva täitis Riias vajaliku viimase korra suurmeistri tiitli saamiseks. Normiga turniire muidugi Euroopas jagub, aga Läti on ju kõige odavam. Nii või teisiti: algus teel järjekordse suure eesmärgi (suurmeistri normi täitmise) poole on tehtud.

Koduleht: http://www.rilton.se

Tabel: http://chess-results.com/tnr286000.aspx?lan=1&art=1&rd=9&fedb=EST&fed=EST&flag=30&wi=821

Merike Rõtova

Autorist:

RÕTOVA, Merike (sündinud 19. VIII 1936) on maleveteran ja -publitsist. Koostanud maleraamatuid, kirjutanud malest erinevates meediaväljaannetes, rääkinud malevõistlustest raadios.

kommentaarid

Veel artikleid:

  • - Ülar Lauk
  • - Kaido Külaots
  • - Margus Sööt
  • - Merike Rõtova
  • - Erik Terk
  • - Teised kaasautorid