menüü

Kõrge kukkumine

Ja langes ka kõige suurem legend… Kui eelmine kord saime taaskord kinnitust kurvale tõsiasjale, et pretendentide turniir lihtsalt ei ole Aronjanile, siis seekord võime sisuliselt täieliku veendumusega konstateerida, et pretendendina tiitlimatšile Carlseni vastu oleme selleks korraks kaotanud ka ainukese mehe turniiril, kes on juba maailmameister olnud – Vladimir Kramniku.

See on täiesti vastupidine maletaja sellele Kramnikule, keda malemaailm tundis mõned aastad pärast tema suurt tiitlivõitu Kasparovi vastu. Tollal, nullindate esimeses pooles, kostus paljude malesõprade poolt valjut nurinat Kramniku liigratsionaalse ja igasugust riski vältiva mängumaneeri peale. Mõni arvas, et ajalooline võit Kasparovi vastu ei teinud talle kui maletajale mitte midagi head. Mõned ristisid ta ümber Drawnikuks.

Kõike seda ise väga hästi mäletades tundubki tema transformatsioon selleks, kes ta praegu on täiesti uskumatuna. Nüüd jääb tema partiisid vaadates mulje, et Kramnik lähtub motost – kui tahan, siis peab vastane minu vastu mängides töötama seitse tundi, aga viigiga ta minu juurest ära ei lähe!

Ei tea kas talle endale tundub, et tema energiavarud on suuremad kui teistel. Probleem on ju selles, et kui tema vastased mängivad ühe pika partii järjest, siis ta ise mängib mitu pikka partiid järjest. Reaalse elu kokkuvõte 7.-9. vooru põhjal on karm – ka Kram on lihtsurelik, kurnatusega tulevad temalgi jämedad vead ning ebatäpsed seisuhinnangud.

Igatahes need, kes soovivad näha mitmetunnist ja võiks isegi öelda verist vaatemängu, peavad Kramnikule kindlasti tänulikud olema, etendust pakutakse mitmes vaatuses.

Aga vaatame üle mis malelaudadel viimase kolme vooru jooksul toimunud on.

Sügavast talveunest on ärganud venelaste suur lemmik Serjoža Karjakin. Tema jaoks oli pühapäev, 18. märts erilise tähendusega. Teadupärast toimusid sel päeval Vene Föderatsioonis presidendivalimised. Karjakin ei ole oma sümpaatiat praeguse valitseja suhtes kunagi varjanud ning võimalus anda praeguse suuna jätkumisse omapoolne tagasihoidlik panus oma häälega, mõjus talle kindlasti innustavalt.

Malelaual näitas ta pühapäeval tõelist iseloomu, pigistades justkui vee kivist välja. Kogu mäng ühel tiival, mõlemal 4 etturit vankri ja ratsu juures ning selline suurmeister nagu So kaotab taolise seisu ilma igasuguse vastupanuta. Aga ilmselt oli nii määratud, et see peab olema Karjakini päev. Karjakin - So

Partii Aronjan-Caruana lõpetas taaskord sadade tuhandete armeenlastest malefännide lootused sellele, et nende rahvuskaaslane taaskord male kõrgeimale tiitlile mängiks. 9. maailmameistri Tigran Petrosjaniga kaunistasid armeenlased oma vastilmunud uue rahatähe (Paul Keres jääb meie jaoks alati number üheks, aga nüüd on veel üks maletaja, kes oma riigi rahakupüüril). Aronjan on oma rahva silmis samuti väga kõrgel positsioonil, kuid jätkuvalt jääb tal midagi puudu sellest, et saavutada ka malehierarhias see kõige kõrgem positsioon.

Täna otsustas Aronjan valgetega minna all-in. Just nii saab iseloomustada tema keskmängus teostatud ülimalt riskantset etturi edasilüket enda kuninga eest. Otsuse objektiivne väärtus oli aga küsitav ning külmavereline Caruana ei lasknud ennast väga häirida. Ta tegi seda, mida ta pidi tegema – arvestas keerulises seisus usinalt variante ning lõppkokkuvõttes karistas Aronjani liiga kõrged riskid ära.

Aronjan - Caruana (7. voor)

Sellega väljus üks suurfavoriit esikohakonkurentsist, ameeriklane muutus aga üheks peafavoriidiks.

Partii Grištšuk-Mamedjarov oli lühike, kuid sisukas. Asjaarmastajate jaoks võib tunduda, et niimoodi küll ei peaks suurmeistrid mängima – me tahame näha pikka ja võitluslikku mängu! Aga asjalood lihtsalt on sellised, viik on võistlusmale täiesti loomulik osa. Vahel ka varajane käikude kordamisega viik (kui just ei ole tegemist tuhandeid kordi esinenud kordusmehhanismiga). Igatahes oli aser avangus hästi valmis ja venelane leidis, et viik on ratsionaalseim lahendus.

Kramnik-Ding partii oli vooru pikim ja väga suure vahega. Loomulikult läks venelane mängima valgetega ainult ühele tulemusele. Lootusrikkas keskmängus ei märganud ta aga hiinlase teravmeelset süsti tsentris ning ühtäkki olid musta vigurid väga tülikalt valgeid kimbutamas. Kramnik leidis parima väljapääsu lipu loovutamises vankri ja ratsu vastu. Kramnik ei hakanud seal üldse mõtlemagi mingi kindluse ehitamise ja sellesse varjumise peale – ta mängis endiselt ainult võidule!

Lõpuks sai ta küll endale uue lipu, kuid mitte täispunkti. Partii lõppes igavese tulega.

Järgmises voorus hakkas paistma, et Caruana on teistel eest libisemas. Mustadega saavutas ta nüris vene avangu variandis (jällegi lippude vahetusega) varsti meeldivama seisu ja So ratsavägi jäi väga ohtlikult vastase laagrisse kinni. Filipiini päritolu maletaja aga näitas seejärel oma parimaid omadusi ja kalkuleeris end vähemkvaliteediga lõppmängu, milles etturimaterjali nappuse tõttu minimaalsed ka musta võiduvõimalused. Hakkasid kumama ka motiivid kuulsast New Yorgis mängitud kahe Laskeri vahelisest partiist. Valge hoidis.

Pressikonverentsil ütles heatujuline So, et kaotada tal midagi ei olnud. Kui oleks võitnud tema ise, siis oleks muidugi õnnelik olnud, aga kui oleks võitnud Caruana, siis oleks see hea USAle…

So - Caruana

Grištšuk-Kramnik partii avanguduell lõppes mõneti ootamatult valgete moraalse võiduga. Kramnik pidi juba varakult lahendama keerulisi praktilisi probleeme, mis sarnanesid sitsiilia kaitse omadele, kuigi väljuti hoopis 1.d4st. Saša kiitis pärast partii lõppemist oma abilisi. On teada, et kohapeal on temaga kaasas suurmeister Vladislav Tkatšov, kes lisaks kõrgele mänguklassile on tuntud ka originaalsete avanguideede genereerijana.

Kulutas Kramnik aega, mis ta kulutas, sellest tõusis ka reaalne tulu. Avangust väljudes näitas tema kontoseis -1 ettur, kuid plusspoolele võis julgelt kanda vigurite aktiivsuse, mis minimaalset materiaalset miinust kindlalt kompenseeris. Üsna pea oli Kramnikul võimalus seis paari vahetuse abil ka materiaalselt täielikku balanssi viia ning siis oleks kindlasti järgnenud ka peatne käepigistus ning puhkama minek. Viimane siis nii mängijatel kui ka kommentaatoritel. Kuid hämmastav lugu – Kramnik lihtsalt keeldus status quo taastamisest. Ta mängis vähemetturiga võidu peale?! Pressikonverentsil (täna ta sinna siiski ilmus) teatas ta, et ei näinud mitte mingit ohtu enda jaoks ning arvas, et võib rahulikult edasi mängida. Aga vähemettur?

Sellised überoptimistlikud olukordade hinnangud on andnud tõuke paljude lustlike Kramniku meemide sünnile.

Pärast seitsmetunnist tööpäeva pidi eksmaailmameister lahkuma tühjade kätega.

Karjakini jaoks oli selleks vooruks selgunud, et Venemaal on jätkuvalt kõik kontrolli all. Sama kindlalt hoidis ta sündmusi kontrolli all enda mustas partiis Mamedjarovi vastu. Juba musta seitsmes käik oli maailma reitingu teisele numbrile üllatus. Karjakini ettevalmistus sealt aga alles algas. Idee oli talle ette söötnud sekundant Rjazantsev, nagu ette rutates öeldes ka järgmises partiis kasutatu.

Valge Mamedjarov neutraliseeriti väga kindlalt ning kui venelane on talveunest ärganud, siis aseri fännid ehk natuke juba muretsevad kas nende iidol liialt letargiliseks muutunud ei ole. Jah, Mamedjarov pole sisuliselt ohtlikes olukordades olnudki, kuid peab arvestama, et +2st edasipääsust ilmselt siiski ei piisa. Vaja on veel oma agressiivset palet näidata!

Ding saavutas Aronjani vastu valgetega soliidse ülekaalu. Tõele au andes, ilmselt soodustas seda ka tabeliseis – Aronjan tegi viimase katse ennast konkurentsi poole tagasi võidelda ning võttis mustadega suuri riske. Kuigi kes teab, võibolla ta pidaski oma valitud käike tugevaimateks.

Ding - Aronjan (8. voor)

Igatahes oli hiinlasel avangust väljudes soliidne pluss ja algas tehniline faas. Selles ei demonstreerinud Hiina noormees veel vajalikku küpsust ega kannatlikkust ning Aronjanil õnnestus üsna hõlpsalt Ding käike kordama panna.

9. voor näitas, et mõnede mängijate motivatsioon on juba kukkunud ning nende kohalolu laua taga on vaid formaal-füüsiline. So valis vastuseks Berliini müüri peale nürimast nürima variandi ning me ei tea endiselt kas Berliinis müüri kokkukukkumist näeme.

Aronjan-Mamedjarovil tekkis lauale kataloonia. Sellel avangul on hetkel menu. Must läheb seal lihtsalt klassikalisse varianti, liigutab seitsmendal käigul ühte, teist või kolmandat etturit ning esitab kõikjal valgele küsimuse – kus on Teie paremus? Ka Aronjanil ei õnnestunud sellele lihtsale küsimusele vastust anda – viik.

Karjakin mängis valgetega Kramnikuga. Pärast katastroofi eelmises voorus oli valge Karjakin tõesti viimane, mida Suur Vlad tahtnuks enda vastas näha. Tema isiklik skoor 15 aastat noorema rahvuskaaslase vastu on kõike muud kui positiivne. Hädad ei tule aga üksinda, Karjakin oli partiile kaasa võtnud mürgise uuenduse. Mitte sellise, mis Kramniku pooltarraschi lõplikult kinni pitseerib, kuid seda sorti isendi, millele kodus arvuti ja krõpsude taga vastuse leidmine lihtne, kuid praktilises partiis kaelamurdev.

Kramnikule ei mahtunud ilmselt pähe, et kuidas julgeb noormees niimoodi tema vastu arendamata seisu juures h-etturiga edasi tormata?! Ilma viivitamata andis ta vastulöögid tsentris. Niimoodi tegutsema õpetati teda ja paljusid põlvkondi enne teda. Male on tänapäeval aga hirmuäratavalt konkreetne mäng ning tegelikkuses kihutas must otse kuristikku. Karjakin sõi zeniliku rahuga ära suurtes kogustes materjali, tegi mõned raskestileitavad kaitsekäigud ning konsolideeris positsiooni. Kramnikul ei jäänud pärast ajakontrolli üle muud kui kell seisata. Juba neljandat korda kuue viimase partii jooksul…

Karjakin - Kramnik (9. voor)

Caruana-Ding. Ameeriklane jõudis väga lähedale. Ta surus valgetega terve partii, kuid hiinlane näitas kaitses üleloomulikku visadust. Siiski näis, et Caruana jõuab lõpuks kohale ja koos sellega terve punkti teistel eest ära. Vaid poolteist käiku enne partii lõppemist oli tal tõepoolest võimalik partii enda kasuks otsustada. Kuid supersuurmeister ei näinud pärast 7 mängutundi üsnagi elementaarset lahendust. Ta lihtsalt ei näinud seda.

Hiinlane saavutas viigi. Veel üks viik. Ta ei ole enam väga kaugel Anish Giri eelmiste pretendentide fenomenaalsest 14/14st.

Jäänud on veel 5 vooru. Caruana on favoriit, kuid ees on partii mustadega Mamedjarovi vastu. Ja on väga huvitav millise taktikaga aser sellele kohtumisele tuleb. Kas ta paneb kõik ühele kaardile?

Šansid on täiesti olemas ka Grištšukil. Ta kaotas esimeses voorus, kuid on sellest kosunud ning liikunud soliidse +1 peale. Partiisid võita ta oskab.

Kõige edukam oli viimane lõik aga Sergei Karjakinile. Kuidagi kaua võttis tal aega käimasaamine. Aga nüüd töötab mootor täistuuridel ja kes teab milliseid uuendusi Šotimaa lossis veel ette valmistati.

Saame seda kõike varsti näha.

Ja lõpetuseks tabeliseis pärast 9. vooru (Chess-Results):

Ranking crosstable after Round 9

Rk.   Name Rtg FED 1 2 3 4 5 6 7 8 Pts.  TB1   TB2   TB3 
1 GM Caruana Fabiano 2784 USA *** ½ ½ ½ ½ ½ 1 1 ½ 1 6,0 0,0 3 24,25
2 GM Mamedyarov Shakhriyar 2809 AZE ½ *** ½ 1 ½ ½ 1 ½ ½ ½ 5,5 0,0 2 23,25
3 GM Grischuk Alexander 2767 RUS ½ ½ *** ½ ½ 0 1 1 ½ ½ 5,0 0,0 2 20,75
4 GM Karjakin Sergey 2763 RUS ½ 0 ½ ½ *** ½ ½ 1 1 0 4,5 0,5 2 19,25
5 GM Ding Liren 2769 CHN ½ ½ ½ ½ ½ *** ½ ½ ½ ½ 4,5 0,5 0 20,50
6 GM Kramnik Vladimir 2800 RUS 0 0 1 0 ½ 0 ½ *** ½ 1 3,5 1,5 2 14,75
7 GM So Wesley 2799 USA 0 ½ ½ 0 ½ 0 ½ ½ *** 1 3,5 1,5 1 15,75
8 GM Aronian Levon 2794 ARM 0 ½ ½ ½ 1 ½ ½ 0 0 *** 3,5 0,0 1 17,00

Annotation:
Tie Break1: Direct Encounter (The results of the players in the same point group)
Tie Break2: The greater number of victories (variable)
Tie Break3: Sonneborn-Berger-Tie-Break variable

Kaido Külaots

Autorist:

KÜLAOTS, Kaido (sündinud 28. II 1976 Pärnus) on rahvusvaheline suurmeister, 8-kordne Eesti meister klassikalises males (1999, 2001, 2002, 2003, 2008, 2009, 2010, 2014), ta on võitnud või jaganud esikohta mitmetel rahvusvahelistel maleturniiridel. Kaido on kuulunud Eesti malemeeskonda iga kahe aasta tagant toimuvatel maleolümpiatel perioodil 1998-2010.

kommentaarid

Veel artikleid:

  • - Ülar Lauk
  • - Kaido Külaots
  • - Margus Sööt
  • - Merike Rõtova
  • - Erik Terk
  • - Teised kaasautorid